Милачић, Булатовић… Муке црногорске опозиције око предсједничког кандидата

Шта мислите да као нестраначки кандидат и неко ко никада није био члан ниједне партије — уђем у трку за предсjедника", питао је антинато активиста Марко Милачић своје пратиоце на друштвеним мрежама.

уторак, јул 25, 2017 / 15:51

Лидер покрета Отпор безнађу и и један од оснивача "Покрета за неутралност" након што се прочуо широм региона због борбе против уласка Црне Горе у НАТО, био је и на листи Демократског фронта на протеклим парламентарним изборима. Тренутно се у странкама црногорске опозиције воде полемике око тога ко би требао бити кандидат за предсједника.

Власт нема дилему. Након што је предао мјесто премијера Душку Марковићу, Мило Ђукановић је остао само предсједник Кошаркашког савеза Црне Горе. Након што Филипу Вујановићу истекне други мандат, Ђукановић ће бити природан избор за кандидата ДПС.

Вујановић је свој други мандат изборио врло тијесно 2013. у првом кругу. Противкандидат јединствене опозиције био је Миодраг Лекић, тада нестраначка личност. И сада Демократски фронт тражи нестраначку личност коју ће подржати цијела опозиција. Говорило се о рециклажи Момира Булатовића, али је после објављено да такав приједлог Булатовићу није упућен, као и да дио опозиције не би подржао бившег предсједника Црне Горе и СР Југославије.

Српски портал Уједињење, који критички наступа према дијелу опозиције као што је ДФ, писао је о томе да је ДФ нашао нестраначког кандидата, и да желе што прије да га промовишу, знајући да неће добити подршку остатка опозиције, али би могли да их оптуже да не желе јединство.

Већи дио ДФ не жели да подржи Андрију Бечића, младог лидера Демократа, нове странке која је на првим изборима ушла у републички парламент, а на локалним изборима у Будви, Котору и Херцег Новом се издвојила као најснажнија међу опозицијом. Све су прилике да ће Бечић бити кандидат демократа, а вриједи видјети ко ће га подржати од осталих странака, а у којој мјери ће се остали кандидати сукобит са њим. Млади Бечић је за сада неко ко политику гради на причи о бољем животу, и готово карикатурано избјегава дати одговоре на питања о СПЦ и српском језику.

Ствари не стоје добро у црногорској опозицији. Након сумњивих избора изгледало је као да су чврсто у једном строју, није било "прелетача" који би помогли власт ДПС. Међутим, сада ДФ прекида бојкот учешћа у раду парламенту, док остатак опозиције тражи да се бојкот настави.

Осим тога, стање у СНП, некада главном ривалу ДПС, готово је апокалиптично, и странци пријети распад. након најављене оставке на мјесто предсједника, Срђан Милић избјегава да то спроведе у дјело, а већ се чују оптужбе да би са себи оданим људима могао ући у власт са ДПС.



Оставите одговор