Сунитска црна листа за Саудијски рат против Ирана

Саудијска Арабија и њени савезници су данас ставили на црну листу девет организација и девет појединаца повезаних са Јеменом, Катаром и Либијом и оквалификовали их као "терористе" због наводних веза са исламским екстремизмом.

уторак, јул 25, 2017 / 20:04

У саопштењу које је пренијела агенција СПА, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат су као "терористе" означили девет добротворних организација и медија као и девет људи "директно или индиректно повезаних са катарским властима".

"Очекујемо од Катара сљедећи корак: суђење терористима и терористичким групама", наводи се у саопштењу.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат, прекинули су 5. јуна све односе с Катаром оптужујући га да подржава тероризам и осуђујући га због веза са Ираном који је регионални ривал Саудијској Арабији.

Катар је одбацио те оптужбе као и ултиматум са 13 захтјева које су му сусједи упутили. Три организације са сједиштем у Јемену и шест са сједиштем у Либији су опужене за везе са ал-Каидом и њеним сиријским огранком.

Према саопштењу, три Катарца, три Јеменца, два Либијца и један Кувајћанин се доводе у везу са "кампањом скупљања средстава за подршку Џабхат ал-Нусри и другим терористичким милицијама у Сирији".

Ал-Нусра фронт, сиријски огранак ал-Каиде, је у јулу прошле године објавио прекид са том џихадистичком мрежом и промијенио име у Фатах ал-Шам.

Кувајт није дио коалиције која бојкотује Катар и преузео је улогу посредника у рјешавању кризе.Саудијска Арабија и УАЕ су на челу коалиције која у Јемену ратује против побуњених шиитских Хутија и подржава свргнутог предсједника Али Абдулаха Салеха.

У том сукобу је до сада погинуло више од 8.000 цивила.



Оставите одговор