Кад Брисел зине: Отварају канцеларију ЕУ у Монголији

Европска унија (ЕУ) ће ове године отворити канцеларију у Монголији, како би унаприједила везе са том азијском земљом која се налази између Кине и Русије, саопштено је данас из Брисела.

уторак, јул 25, 2017 / 23:25

Отварање канцеларије ЕУ у главном граду Улан Батору допринијеће унапређењу политичког дијалога и сарадње Монголије и Европе, наводи се у саопштењу.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини оцијенила је да Монголија има "важну улогу у комплексном региону, са јединственим геостратешким положајем".

Монголија је послије мирне демократске револуције 1990. изашла из совјетске орбите, а потом је провела деценије борећи се да унаприједи трговинске и дипломатске везе са "трећим сусједима", осим Русије и Кине, двије силе које су у прошлости имале велики политички и економски утицај на ту земљу.

Земља која не излази на море и броји око три милиона становника, богата минералима и другим природним ресурсима, посљедњих година се бори да привуче стране инвестиције, посебно због пада цијене робе и спорних питања између владе и великих инвеститора, као што је рударски гигант Рио Тинго.

Популистички бизнисмен и бивши џудо шампион Халтма Батулга изабран је почетком мјесеца за новог предсједника Монголије, а једно од његових главних обећања било је да ће побољшати животни стандард.

Батулга из Демократске партије побиједио је у другом кругу избора кандидата владајуће Монголске народне партије Мијегомба Ехболда.

Он је обећао да ће јачати везе са Русијом и Кином, али и да ће тежити унапређењу односа са "трећим сусједима".



Оставите одговор