Демофест, дан први

Фронтал.СРБ доноси саопштење са првог дана бањолучког најбољег музичког фестивала, али наравно пресловљено, јер ми пишемо српским језиком и писмом.

петак, јул 21, 2017 / 14:50

Највећи регионални фестивал за демо бендове, бањалучки Демофест, у четвртак, 20. јула, започео је прославу свог 10. рођендана, и то у великом стилу. Са двије фестивалске бине у финале демо такмичења пласирало се пет младих бендова, док је наступило исто толико ревијалних извођача.

Програм на централној, Басстион бини отворило је 15 неафирмисаних састава из шест држава окружења, који су још једном показали колико младих музичких музичких талената постоји на домаћој сцени. Одлуком жирија, у велико финале су прошла два састава у чијем звуку доминирају типично амерички ритмови, београдски састав Степа и Фед Хорсес из словеначког Логатеца, затим жестоки загребачки метал бенд Пале Оригинс, те новосадски Wолфрам, који комбинује домаћу традицију са чврстим гитарама. Из бенда Степа кажу да су веома задовољни, те да од финала немају никаквих очекивања.

"Задовољни смо првенствено тиме што смо прошли у финале, али и зато што уопште имамо прилику да учествујемо на оваквом фестивалу", навели су они.

Wолфрам је и раније наступао на Демофесту, што им је знатно олакшало овогодишње такмичење, јер су им многе ствари познате од раније.

"Атмосфера је овај пут много опуштенија и због тога нам је све лакше. Људи су заиста дивни, осјећамо се као да смо код куће", рекли су нам из Wолфрама.

Њихове ставове дијеле и чланови бендова Фед Хорсес и Пале Оригинс, који истичу да се на Демофесту много забављају и повезују са другим музичарима. У такмичењу на Бетон бини је наступило девет група, а даље је прошла најбоља од њих. По оцјени жирија, то је био алтернативни бенд Слонз из Шапца. Чланови бенда рекли су нам да не знају хоће ли и у финалу свирати исту пјесму, али да ће се дефинитивно потрудити да се другом жирију представе у најбољем свјетлу.

"Атмосфера на Бетон бини је била одлична, посјетили смо и Бастион бину, те примијетили да су ту наступали квалитетнији бендови", истакли су они.

Част да први наступе на новој Демофестовој бини имали су претходно чланови Важног обавјештења, бањалучке рок групе која је получасовном ревијалном свирком представила свој нови студијски албум. Са друге стране је трећепласирани састав Демофеста 09, Летарг из Копривнице, на Басстиону представио сав музички потенцијал који је препознао прошлогодишњи Демофестов жири. Зоран Предин, члан жирија на Бастион бини и фронтмен бенда Лачни Франз, каже да је веома задовољан ониме што је чуо током прве вечери Демофеста.

"Када уживо слушате неки бенд то мијења утисак који сте стекли слушајући га код куће. Звучна слика се промијени и крене неки потпуно други филм, па се и ти мораш ресетовати. Подсјећа ме на 1979. годину када сам у Суботици са својим бендом био у истој ситуацији као ове младе колеге. Врло сам задовољан квалитетом свирања. У моје вријеме су људи учили свирати гитару посебно за фестивал па су онда више тренирали позе него свирали", навео је он.

Публика се током цијеле вечери кретала тврђавом Кастел, наизмјенично пратећи програм на Басстион и Бетон бини, а велико интересовање привукао је и Силент дисцо, организован у склопу фестивалске Цхилл зоне. Посјетиоци су се, ипак, подијелили у два велика табора иза поноћи, када су на стејџеве изашле звијезде ревијалног програма.

Маркy Рамоне, једини живи члан златне поставе култног бенда Тхе Рамонес, приредио је присутнима праву панк журку. Без икакве паузе и најмање задршке, Маркy и његов хиперенергични састав Блитзкриег створили су јединствену атмосферу својствену Рамонес-има и бескомпромисном свирком њен интензитет постепено подизали до максимума. То је препознала и публика, која од почетних "Псyцхо Тхерапy" и "До Yоу Wанна Данце", преко непревазиђених "Схеена Ис а Пунк Роцкер", "Пет Сематарy" и "И Wанна Бе Седатед", па све до завршнице са два биса није ни на тренутак стала, реагујући на сваки жесток тон и енергичан покрет са Басстиона.

Скоро истовремено, Едо Маајка је на Бетон бини демонстрирао снагу спајања жанрова, први пут у Бањалуци наступивши у пратњи бенда. Публика, која је до посљедњег центиметра испунила простор испред мањег фестивалског стејџа, вјерно га је пратила, како кроз нове аранжмане добро познатих хип хоп химни попут "Салетове освете", тако и кроз новије хитове какав је "Но Пасаран".

Како су ови извођачи међу зидине Кастела упумпали огромну количину енергије, добар дио посјетилаца је остао на бањалучкој тврђави до самог краја програма, јер је прво вече у свом ритму затворио свјетски познати ДЈ Функерман.

Осим на многобројне свирке, присутни су врло позитивно реаговали и на бројне новитете које је донио десети Демофест, попут бесконтактног плаћања, платформе за посјетиоце са инвалидитетом или забавног кутка за Демофест вјенчања, организованог у сарадњи са сатиричним wеб порталом 50нијансипиве.цом.
Вечерњи програм се наставља у петак, 21. јула, када ће на Кастелу наступити друга група полуфиналиста Демофестовог такмичења, али и ревијални извођачи Кy-Мани Марлеy, Лачни Франз, Дегенеза, Схангхаи Стреет Фигхт и Фреемасонс.

Као и претходне вечери, капије тврђаве ће бити отворене од 20 часова, а улаз слободан до 21 час. Генерални спонзор фестивала је Бањалучка пивара, пријатељ Демофеста је компанија м:тел, док је официјелни телефон Хуаwеи П10.



Оставите одговор