Ана Брнабић: Прича о комунистичким унуцима из америчког сјеменишта

Не, дјед Ане Брнабић није усташа из Госпића, већ партизан и официр ЈНА са истарског острва. То само говори о опскурности једног дијела јавног простора у Србији. А ко је Ана, и како изгледа њена каријера, која је бачена у други план, због приче о сексуалној оријентацији и поријеклу.

четвртак, јун 29, 2017 / 06:43

Након завршетка гимназије 1994. наставља школовање у САД. На Универзитету Нортвуд у држави Мичиген завршава студије Пословне Администрације. Након факултета одлази у Енглеску гдје на Универзитету Хал завршава Мастер студије и стиче диплому из маркетинга у пословној администрацији.

Током студија у Лондону је радила за "Српски информациони центар” на положају администратора и особе задужене за односе с јавношћу. Главни задатак у овом центру било је одржавање контаката између реформски опредијељених странака са медијима и цивилним сектором у Великој Британији, иако је до 1999. ватрено бранио Милошевића пред тамошњом јавношћу.

У Србију се враћа 2002. Први посао добија у Програмима за аграрни развој Србије, пројекат који је тада финансирала ЕУ. Радила је као као службеница за односе са јавношћу. Са те позиције прелази у агенцију за међународни развој УСАИД. Била је замјеник директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Потом 2011. прелази у америчку компанију за развој вјетроелектрана "Континентал Винд Србија", гдје је за само двије године именована директором. Из тог времена је познат случај у коме је наводно директор Електромрежа Србије Никола Петровић тражио рекет како би Континентал био спојен са мрежом, што је веома битно за рад тог предузећа. Вучић је оптужио Континентал да притишће владу и да су излобирали да да пет конгресмена потпише писмо Џозефу Бајдену у којем су премијеров брат Андреј и његов кум Никола Петровић означени као центар корупције у Србији.

Иако су на заједничкој конференцији Брнабић и Петровић негирали наводе о тражењу рекета, многи сумњају да данас Вучић враћа дуг јер је сачувала Петровића, који је иначе кум првог човјека Србије.

Прије него постаје министар, Брнабићка је предсједник Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), у чијем оснивању је учествовала 2006. У питању је још једна хибридна организација која се оснива на иницијативу УСАИД, а која добија статус највеће самосталне приватно-јавне организације која се залаже за унапређење привредног амбијента у Србији.

– Такође, од 2010. године радим на оснивању и функционисању Пексим фондације, то је приватна фондација којој је један човјек дао своје сопствене новце да направи фондацију која ће стипендирати студенте из Србије и Македоније да ураде магистарске студије на Кембриџу под условом да се врате у Србију, односно у Македонију, и да се ставе на располагање првенствено државној управи и помогну бржем развоју – напоменула је будућа премијерка једну од ствари коју ради мимо ствари које јој доносе приходе, а дођу као плус уколико сте кандидат за највише функције.

Вриједи напоменути да је Ана Брнабић члан тинк тенк организације "East West Bridge" (мост истока и запада). Чланство у врху овог друштва преплиће се чланством Трилатералне комисије у Србији. Али из тог друштва потекло је доста функционера које је Вучић делегирао на битне позиције: Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић, Марко Чадеш, Марко Благојевић…



6 КОМЕНТАРА

  1. Шта јој је био дјед тешко је знати. Многе усташе су се од 1944. „пресвлачиле“ у партизанске униформе , задржавали су чинаове а и многи су били и унапређивани. Многи су послије рата преузимали туђи идентитет и селили су се у крајеве гдје их нико није познавао. Све ово је рађено са знањем врха војне и политичке власти тј. Броза и ком. партије.

    1. Вас је неко жестоко обмануо ако сте стварно увјерени у то што тврдите.

Оставите одговор