Косовски јунаци у Грбљу: Амфилохије о клањању дебелом цријеву

Европа и Америка се клања идолу – дебелом цријеву, а и ми смо кренули тим путем, казао је митрополит СПЦ Амфилохије. Он је данас, у манастиру Подластва у Грбљу, служио је свету архијерејску литругију "страдалима до Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана".

среда, јун 28, 2017 / 22:59

Амфилохије је одржао и помен на спомен костурници страдалим Грбљанима, Паштровићима, Маинама, Поборима, Кртољанима и Бокељима у Другом свјетском рату.

Како преноси Радио Тиват, Видовдански сабор у Грбљу обиљежило је и прво до сада званично полагање вијенаца од стране Скупштина општина Будва и Котор на спомен обиљежје у манастиру Подластва. На вијенцу који је у име СО Будва положио предсједник будванског парламента Ђорђе Вујовић истакнуто је "Вјечан спомен нашим јунацима од Косова до данашњег дана", а на вијенцу које у име которске Скупштине положила предсједница Драгица Перовић "Са пијететом жртвама безбожничког терора, убијеним без суда и осуде".

Након парастоса сахрањени су и остаци монаха који су пронађени у манастирској порти приликом недавних санационих радова.

Сабору у Грбљу присуствовао је и Владимир Божовић, изасланик Владе Србије за регионалну сарадњу и вјере.

"Тешко човјеку, народу и човјечанству које жртвује све што има за оно што је ништавно, пролазно и смртно. Два су пута на које је призван сваки човјек који живи на Земљи. Има пут живота, вјечнога и непролазног који је пут Божји. А пут смрти је обоготворење себе, предмета око себе, обоготворење својих лажних идеја и идеологија. Обоготворење свога дебелог цријева коме се данас клања и Европа и Америка. Нажалост и ми смо кренули том идолу-дебелом цријеву да се клањамо", казао је митрополит Амфилохије.

Како је казао, кроз Видовдан, кроз Христову Голготу, сагледавамо и његово Васкрсење сагледавамо и себе и свој живот, свога народа и свијета и човјечанства.

"Зато се радујемо што је Бог удостојио наш народ који није безгрешан, али су најизбаранији људи његови понијели Крст Христов и носили га часно и честито. Ево на челу светог мученика косовског Лазара. Он опредијелио за Косовски завјет који је огранак Новог Завјета, завјета у крви Христовој, као и многи други пострадали и жртвовали свој живот за вјеру, Бога, правду божију до Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана", истакао је Амфилохије.



Оставите одговор