Кина и Хонг Конг највећи центри фалсификоване робе

Кина и Хонг Конг су највећи центри фалсификоване робе која се продаје широм свијета, саопштила је Европска полицијска служба (Европол)

понедељак, јун 26, 2017 / 19:56

У 2015. години, готово 86 одсто фалсификоване робе широм свијета, вриједне 396,5 милијарди долара, било је пореклом из ове две територије, према обимном извјештају Евростата на 74 стране, преноси агенција Франце прессе.

Са унапређењем жељезничких веза између Кине и Европе, појавила се и забринутост да ће криминалне мреже прећи на јефтинији начин транспорта робе него што је превоз бродским контејнерима или авионима.

Турска је, такође, важно чвориште за улазак фалсификоване робе у ЕУ, заједно са Тајландом и Сингапуром, наводи се у извјештају, који је израђен у сарадњи са Канцеларијом за заштиту интелектуалне својине ЕУ.

Фалсификује се и продаје готово све, од шампона до батерија, електронике, брендиране гардеробе, играчака, лијекова и хране.

Бројни кривотворени производи се сада директно продају купцима преко интернета, што омогућава пролазак такве робе у малим пакетима који једноставно пролазе граничне контроле.



Оставите одговор