Историјски штрајк – изборили се за просјечну плату 1.954 евра

Фабрика Фолксвагена у Братислави обновила је производњу, пошто су радници пристали да окончају штрајк након шест дана, када им је руководство понудило повећање просјечне плате на 1.954 евра, а радницима који тек почињу и једнократну исплату 500 евра

понедељак, јун 26, 2017 / 19:54

Историјски први штрајк у фабрици у којој је просјечна плата двоструко већа него што је просјек за Словачку, започео је зато што су радници тражили да концерн Фолксваген у тој својој успјешној и профитабилној фабрици полако почне да приближава плате њемачким.

Синдикати су тражили за раднике повећање плата за 16 одсто, док је фабрика нудила повишице од девет одсто, што су радници одбили и од сриједе су своје смјене пресједили испред капија фабрике а преко викенда су остали код куће.

– Дуге године спадамо у најбоље фабрике Фолксвагена. Упркос томе, за исти рад добијамо знатно ниже плате него у Њемачкој. Ако радници у једном од најпросперитетнијих словачких предузећа не буду тражили одговарајуће плате, у Словачкој се никада неће зарађивати добро – саопштили су синдикати и затражили за штрајк подршку владе и добили је од премијера Роберта Фица.

Фолксваген и штрајкачи су на крају синоћ нашли компромис на повећању зараде за више од четири одсто у јуну, а затим исто толико и у јануару 2018. године и новембру и такође да већи број радника почиње запослење са већом платом од почетничких око 740 евра.

– Успјели смо да договоримо повећање зарада до новембра 2018. године за 14,2 одсто. Истовремено са јулском платом сви запослени добиће једнократно по 500 евра – рекао је словачким медијима шеф синдиката у Фолксвагену у Братислави Зорослав Смолински.

На први поглед нелогични штрајк у фабрици гдје радници имају привилеговане плате и услове дио је ширег проблема, присутног и у Чешкој, да су обје привреде дошле до границе на тржишту рада да уколико осјетно не повећају плате нађу уопште раднике.

Чешкој привреди недостаје скоро 150.000 радника, словачкој преко 14.000 а предузећа не успијевају да покрију потребе ни запошљавајући украјинске, српске или румунске гастарбајтере преко посредничких, често сумњивих агенција.

– Плате су ту релативно високе ако упоредимо са словачким просјеком. За мене је питање човјека који стоји поред фабричке траке у Фолксвагену оправдано. Ако је то предузеће које има највиши квалитет, високу продуктивност рада зашто да тај човјек у Братислави има половину или и за двије трећине мању плату него исти радник који ради у Њемачкој – рекао је поводом штрајка словачки премијер Фицо.



2 КОМЕНТАРА

  1. Radnici u Njemackoj strajkuju za par pfeninga.Kod nas ne smiju.Vladajuca klika to objasnjava napadom na RS.Vjesto nema sta.Najbolje mi je kad Dzokic to sve praavda nemilosrdnim kapitalizmom.Predsjednik ,takodze.Radnik u mrskoj Njemackoj,predvodnici evropskog kapitalizma,je zasticen i ima veca prava nego u socijalizmu.

    Nedostatak tih prava se pravda udarom na RS.Slicno dolazi i iz Frderacije.Zacarani krug.Mrzim ljude koji to podrzavaju i podsticu da se to stanje odrzisto je moguce duze.Zna se na koga mislim…

Оставите одговор