Премијерка "службено" у посјети цркви и културно-умјетничким друштвима у Канади

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је изузетно важно да Српска буде присутна у Канади, гдје живи велики број људи поријеклом из Републике Српске.

недеља, јун 25, 2017 / 23:02

"Након свих посјета и оних добрих веза које имамо у Америци није случајно да смо изабрали управо овај простор – Торонто, Хамилтон и Милтон, зато што је ту велика концентрација нашег становништва, највећег броја људи који долазе управо из Републике Српске”, рекла је Цвијановићева која борави у првој званичној посјети Канади.

Она је за Радио-телевизију Репблике Српске рекла да је јако важно да Српска покаже да о њима води рачуна.

"Јако је важно да покажемо да су они важни за супстанцу Републике Српске, ма гдје се налазили, да су поред нас који живимо у Републици Српској, да је важно да његујемо добре односе са свим нашим људима који се налазе изван Републике Српске”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Српска наставити у будућности да редовно организује посјете Канади.

"Имамо неке планове на који начин да се и институционално поставимо управо на овом подручју гдје живи велика концентрација нашег становништва. Да ли ће то бити преко представништва или преко одређених представника који ће одрађивати одређене послове за Републику Српску и чинити везу са нашом дијаспором, то ћемо још видјети у наредним мјесецима”, рекла је Цвијановићева.

Током сусрета у манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону, који је и сједиште Епархије канадске Српске православне цркве /СПЦ/, Цвијановићеву је Његово преосвештенство епископ канадски Митрофан упознао о дјеловању СПЦ у Канади и бројним активностима које за циљ имају одржавање веза са српским народом у Републици Српској и Србији.

Епископа Митрофан је поручио да ће српски народ у Канади увијек бити уз Републику Српску, али да и народ у Српској има обавезу да чува сопствени идентитет.

"Поручјем да буду јединствени, да чувају своју вјеру, свој језик, обичаје и да не забораве ко су и шта су, без обзира којој су политичкој странци опредијељени, да им је у циљу јединство Републике Српске. То је најважније”, рекао је владика Митрофан.

Активности премијера Жељке Цвијановић сутра ће бити настављене на Нијагари, гдје ће бити одржана традиционална 82. манифестација "Српски дан”.

Цвијановићева ће имати састанке са представницима привредног живота провинције Онтарио о потенцијалним моделима привредне сарадње између Републике Српске и Канаде, канадским званичницима из провинције Онтарио, али и канадским парламентарцима.

(СРНА)



Оставите одговор