Поносни истољупци без изгреда шетали Београдом (ВИДЕО)

Парада поноса, коју су под слоганом "Нека се сви наши гласови оре се", у којој је учествовало стотинак грађана, завршена је без инцидената на београдском Тргу Републике.

субота, јун 24, 2017 / 15:28

Било је мањих провокација, када су се у једном тренутку појавили трубачи који су одсвирали неколико пјесама, не желећи да открију ко их је послао, али то је сасвим другачије од онога што је 10.10.2010. задесило Београд. Тада је читав центар града био сасвим блокиран, а учесницима параде сте могли приступити таман колико и узваницама на инаогурацију Александра Вучића.

Обраћајући се учесницима скупа, геј активиста Борис Милићевић казао је да захтјевима за нулти степен толеранције државе према насиљу и законским регулисањем истополних заједница и докумената за трансродне особе, ЛГБТ заједница не наноси штету држави или особама хетеросексуалне оријентације.

"Што тражимо за нас, не отимамо од других. Тиме што тражимо правно регулисање истополних заједница, ми не разарамо друштво", казао је Милићевић на Тргу Републике, док је десетак метара даље, неколико особа у знак протеста због скупа припадника ЛГБТ заједнице, носила транспарент са натписом "Српски дом никад содом".

https://www.youtube.com/watch?v=cvsoRAcshcI

Саобраћај на Тргу Николе Пашића и Теразијама био је затворен током проласка колоне учесника Параде поноса а шетњу, која је почела око 12 часова из Пионирског парка, обезбјеђивале су јаке снаге полиције, али и приватног обезбјеђења.

Учесници Параде носили су транспаренте на којима је писало "Понос Србије – Нека сви наши гласови оре се", "Хоћемо живот достојан човјека", "Подршка је важна", "Адам и Стева, Ема и Ева", као и заставе дугиних боја.

Данашњу Параду званично је отворила кума прајда Снежа Јовић, особа са инвалидитетом, која је учесницима шетње поручила да нико не треба да дозволи да буду дискриминисани по било ком основу.



Оставите одговор