Још мало о преминулом Американцу: Добровољно дошао, прекршио закон – постао симбол

Сјеверна Кореја негирала је да је окрутно поступала или мучила америчког студента Отоа Вармбира, осуђеног у тој земљи због дјеловања против државе, који је умро пошто је враћен у САД у коми.

петак, јун 23, 2017 / 23:29

Државна новинска агенција КЦНА је у данашњем извјештају, који је и прва реакција Пјонгјанга на Вармбирову смрт, написала да се према њему поступало у складу с домаћим законима и међународним станардима.

"Наше институције поступају према криминалцима који су починили злочине против (наше) републике строго на основу домаћег закона и међународних стандарада и Вармбир није био другачији", навела је КЦНА.

Вармбир је у марту прошле године осуђен у Сјеверној Кореји на 15 година затвора и принудног рада, јер је украо пропагандни плакат. Дан послије суђења пао је у кому, а прошле седмице је "из хуманитарних разлога" послат кући.

Умро је у понедјељак у болници у Синсинатију. Његови доктори су рекли да је имао велико оштећење мозга, али да нијесу нашли доказе тврдњи Пјонгјанга да је добио ботулизам и да је пао у кому пошто је попио таблету за спавање. Вармбирова породица је одбила да се уради обдукција.

У извјештају агенције такође се оптужује Јужна Кореја да користи случај Вармбира за ослобођење других затвореника, укључујући шест Јужнокорејаца. Још три Американца служе казну у Сјеверној Кореји.

Сеул, наводи КЦНА, угрожава слику Пјонгјанга својим "клеветничким говором о окрутном третману и мучењу" док нема никаква знања о "хуманитарном" третману које је Вармбир добио у Сјеверној Кореји.



Оставите одговор