Израелској авио компанији забрањено угађање ортодоксним Јеверејима

Израелска национална авио-компанија "Eл Ал" не може више да удовољава захтјевима путника ултраортодоксних Јевреја да не сједе поред женских особа, пресудио је јерусалимски суд, а та пресуда се сматра прекретницом.

петак, јун 23, 2017 / 00:01

Ултраортодоксни Јевреји иначе слиједе врло строга правила одвајања мушкараца од жена.

– У апсолутно никаквим околностима не може члан посаде да затражи од путника да се премјести са мјеста које му је намијењено, јер други путник неће да сједне поред због његовог (њеног) пола – наведено је у пресуди судије јерусалимског суда за прекршаје, уз објашњење да је таква политика директно кршење закона о спречавању дискриминације.

До сада је "Ел Ал" редовно тражио од путника да се премјесте на молбу, а понекад и захтјев, ултраортодоксних Јевреја мушкараца који одбијају да сједе поред жене.

Ова пресуда означила је крај дугогодишњег негодовања против такве политике које су предводиле организације за људска права, наводе израелски медији.

Судија се сагласила с Израелским центром за вјерску акцију, који је поднио тужбу, да је таква пракса нелегална.

Побједа људскоправаша

Главни подносилац тужбе је 83-годишња Рене Рабиновиц, која је преживјела холокауст и која је тужила авио-компанију за дискриминацију након што је затражено да мијења мјесто на лету децембра 2015. године.

Рабиновиц, чија је фамилија побјегла од нацистичке окупације 1941. и која је одрасла као ортодоксна Јеврејка у Њујорку и сада живи у Јерусалиму, ишла је у посјету породици у САД, а на повратку у Израел затражено је да промијени мјесто на молбу ултраортодоксног Јеврејина који је сједио до прозора, односно поред њој намијењеног мјеста.

Она се премјестила без поговора, али је накнадно о томе размислила и на крају лета је имала прилику да разговара са пилотом.

С обзиром на то да су је због обољелих кољена у инвалидским колицима возили кроз аеродром чекала је да сви путници изађу и онда, видјевши пилота, упитала га зашто се тако поступа, а он је одговорио да све одлучује управни одбор.

Потом се обратила поменутом центру који је поднио тужбу у њено име. "Ел Ал" се у суду бранио да се противи сваком облику дискриминацијев путника.

Иако је на крају добила много мању одштету од тражене, Рабиновиц је рекла да се не ради о новцу.

– Усхићена сам јер је судија разумјела проблем. Она је схватила да се не ради о новцу, одредили су врло мало одштету, схватајући да се радио измјени политике ‘Ел Ала’ и то им је наређено да ураде – изјавила је Рабиновиц за Њујорк тајмс.

Слична контроверза избила је на видјело прије неколико година након вербалних и физичких напада на ултраортодоксне жене које су одбиле да сједну на задња седишта аутобуса у којима се возе религиозни и гдје се прећутно практикује одвајање полова, подсјетио је Франс прес.



Оставите одговор