21 година од погибије Споменка Гостића

Сутра ће се навршити 21 година од трагичне погибије 14-годишњег Споменка Гостића, који је као припадник Војске Републике Српске живот изгубио на озренском ратишту. Спомен биста за Споменка Гостића Споменко Гостић /1978/ погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Тада је, осим њега, живот изгубило још […]

среда, март 19, 2014 / 11:37

Сутра ће се навршити 21 година од трагичне погибије 14-годишњег Споменка Гостића, који је као припадник Војске Републике Српске живот изгубио на озренском ратишту.
Спомен биста за Споменка Гостића

Споменко Гостић /1978/ погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Тада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.

Споменков брат по мајци Драган Трипић раније је испричао Срни да је тог дана дјечак видио конвој војске који се приближавао са непријатељске стране и отишао је да о томе извијести своје саборце.

“Тих дана трајала је акција на Добој с тешањске стране. Када је Споменко дошао да јави војсци, пала је граната и од седморице, који су ту били, погинуло је њих шест. Међу њима је био и Споменко”, рекао је Трипић, који је и сам ратни војни инвалид.

Споменко Гостић сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. То мјесто, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Његова мајка била је тешки срчани болесник и умрла је почетком 1992. године. Од гранате је у септембру исте године погинула и бака која је бринула о дјечаку.

Након што је у вихору рата остао сам, Споменко се придружио војсци, гдје је прво био курир, а касније је развозио храну војницима.

Неколико мјесеци прије погибије налетио је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији. Коњи су тада страдали, а Споменко је лакше рањен. Касније је отишао код артиљераца, гдје је и окончао свој млади живот.

Послије више од двије деценије од погибије млади херој са Озрена добио је своју спомен-бисту у Добоју, која ће сутра бити откривена у порти храма Рођења пресвете Богородице.

Спомен-бисту откриће министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић који је раније изјавио Срни да се са посебним пијететом треба одредити према заслузи и доприносу 14-годишњег Споменка Гостића.

Ђокић је тада рекао да се, као знак сјећања, овом храбром младићу може подићи посебно спомен-обиљежје или по његовом имену назвати улица у неком од градова Српске за који је био везан.0 КОМЕНТАРА

 1. Нека је слава и част овом младићу, младом човјеку препуном идеала за које се беспоштедно борио и у тој борби живот изгубио. Зато нек се добро запита поменути Ђокић и остали, није ли неморално и нечовјечно красти од тих дјечакових идеала, када краде од РС-а?

 2. Sutra se navrsava 21 godina od pogibije malog heroja SPOMENKA GOSTICA koji je svoj zivot dao za Republiku Srpsku! Sjetimo ga se sutra i zapalimo mu svijecu za pokoj duse.. da njegova zrtva ne bi bila uzaludna! Borci Vojske Republike Srpske.

 3. Nešto slično sam preživio, ali eto pretekoh, hvala dragom Bogu….Imao sam 18 godina i tri mjeseca kada su me spakovali u 110-ku i poslali da probijam Rogoj!
  Kako dobre duše poput Spomenka i još mnogo drugih stradaju, a džukele poput dodika špirića radmanovića…uživaju u proizvodu onoga za koje su na hiljade momaka kao što je Spomenko dali svoje živote?!
  Ali ima jedna razlika…Za poštene i iskrene ljude velika!
  Ti si heroj Spomeko, a oni su gnjide!!!!
  Počivaj u miru junače naš!

 4. Нека му је вјечна слава!

  Проклети били сви који су му украли дјетињство, а онда и живот! Прича о овом дјечаку сваки пут изнова покрене нову сузу, ону мушку, најтежу. Он је симбол чистоте, која нам је недостајала тих година, а недостаје нам и данас. Зато заслужује посебан споменик и улицу, не само у Добоју. Ми смо у име МЗ Старчевица покренули иницијативу за промјену имена три улице, које би добиле име по три млада човјека који су уградили животе у темеље Српске. Један од њих је и Споменко Гостић. Нажалост, из БОРС-а су нам оспорили право да ми без њих ишта предлажемо, а сами нису одрадили до краја, тако да и данас на Старчевицу имамо улицу која се зове Тузланска.

  Подржавам приједлоге из дневног листа Пресс, да генерали Лисица и Симић, те патријарх Павле добију своје улице у нашем граду. Требало би се удружити да се то убрза.

 5. Администрација БОРС-а није ни замишљена ни успостављена да ради у интересу бораца него у служби власти, па ма каква била.

  Док је год на власти спрега дезертера, усташије и тајкуна, а БОРС у њиховој служби, нити ће бити споменика ни улице Споменку, нити борцима у Бањалуци.

  :(:(:(:(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *