Мадуро прогласио побједу, опозиција по плишаном моделу

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је побједу на изборима за чланове Уставотворне скупштине и поред критика из иностранства и оспоровања тамошње опозиције која је позвала данас на нове протесте.

понедељак, јул 31, 2017 / 12:34

"Имамо Уставотворну скупштину", рекао је Мадуро обраћајући се стотинама присталица у Каракасу, након што је изборна комисија саопштила да је излазност грађана износила 41,5 одсто, преноси АФП.

Опозиција, међутим, наводи да је излазност била око 12 одсто, додајући да је власт спремна да саопшти да је на изборима гласало 8,5 милиона бирача.

"То је највећа побједа коју је револуција остварила у својој 18-годишњој историји", рекао је Мадуро.

Гласање, које је бојктовала опозиција сматрајући да је намијењен јачању власти Мадура чији предсједнички мандат истиче 2019. године, забиљежило је насиље у којем је погинуло десет особа. Број погинулих од почетка таласа протеста у Венецуели који је почео 1. априла, попео се сад на 120.

Уставотворна скупштина са 545 чланова, која ће у сриједу одржати прву сједницу, владаће земље на неодређени период и моћи ће да распусти садашњи парламент у којем већину има опозиција. Та скупштина ће саставити нови Устав који ће замијенити онај који је 1999. године усвојио тадашњи предсједник Уго Чавес.

Опозиција је позвала своје присталице на нове протесте, док су изборе осудиле бројне земље, међу којима САД, које су запријетиле новим санкцијама Венецуели.

Мадуро је насмијејан у црвеној одјећи и са подигнутом стегнутом песницом прославио побједу у центру Каракаса.

"Дошао је тренутак нове историје", рекао је Мадуро својим присталициама. На прослави су били и његова супруга, прва дама Венецуеле Силија Флорес, десна рука предсједника Диосдадо Кабељо и још неколико чланова нове скупштине.

Одговарајући на међународне осуде, Мадуро је рекао да "није никога брига" шта говори амерички предсједник Доналд Трамп, већ је важно шта говори народ Венецуеле.

Мадуро је позвао нову скупштину да укине имунитет посланицима опозиције, како би им се судило. Предсједник Венецуеле је раније оптужио опозицију за "парламентарни пуч" као и за подстивање насиља у протестима.

Америчко Министарство иностраних послова осудило је изборе и најавило "брзе и одлучне мјере" против владе социјалистичког предсједника Николаса Мадура.

Поред САД и друге земље су најавиле да неће признати изборе, међу којима Колумбија, Панама, Перу, Аргентина, Бразил и Костарика.

Шпанске власти су данас саопштиле да неће признати одлуке Уставотворне скупштине Венецуеле јер не представља већинску вољу грађана.

Мадуро, који је међу многим Венецуеланцима непопуларан због економског колапса током четири године колико је провео на власти, инсистирао је на јучерашњем гласању како би се оформила скупштина која би имала широка овлашћења, упркос пријетњи америчким санкцијама и вишемјесечним протестима опозиције.

Критичари упозоравају да би та скупштина омогућила Мадуру да распусти Конгрес којим управља опозиција, да одложи будуће изборе и измијени изборна правила како би спријечио да социјалисти буду склоњени с власти у тој некада просперитетној земљи чланици ОПЕК-а.



Оставите одговор