Куга бијелог човјека: Пад броја сперматозоида код мушкараца развијеног свијета

Број сперматозоида у ејакулату мушкараца из Европе, Сјеверне Америке, Новог Зеланда и Аустралије преполовио се у протеклих 40 година. Стручњаци истичу да су резултати изузетно забрињавајући.

четвртак, јул 27, 2017 / 21:09
Најновији налази открили су да је између 1973. и 2011. године концентрација сперматозоида опадала на годишњем нивоу просјечно 1,4 одсто, односно до укупног пада од 52 одсто.

– Резултати су шокантни – истакао је Хагај Левин са Јеврејског института у Јерусалиму, епидемиолог о коаутор студије.

Док медицински третмани могу да помогну у ублажавању проблема, мало тога је урађено да се проблем у коријену рјешава.

Левин упозорава да би ниска концентрација сперматозоида могла да буде и индикатор све лошијег здравља мушког становништва.

– Временом би могли да имамо проблем са општом репродукцијом, а то би могло да значи и изумирање људске врсте – рекао је Левин за Би-Би-Си.

Стручњаци истичу да су кривци за овакво стање највјероватније исхрана, стрес, употреба разних хемикалија у производњи хране и начин живота.

Осим тога, ниска концентрација сперматозоида могла би да буде узрокована и раком тестиса, повећаном стопом смртности код мушкараца, мушке дјеце рођене са тестикуларним деформитетима.

– Ово је типичан џиновски проблем који је годинама остао непримијећен и запостављен – истиче Левин.

Истраживање, објављено у часопису Хјуман репродакшн аптдејт, спровео је међународни тим истраживача, које је објединило 185 студија урађених од 1973. до 2011. године и укључивало је 43.000 мушкараца.

Тим је одвојио податке у двије групе. Са једне стране, уврштени су мушкарци из, такозване, западне културе – Сјеверне Америке, Европе, Аустралије и Новог Зеланда. У другу групу уврштени су мушкарци из других дијелова свијета.

Ово је урађено јер је много више података било за прву групу, а истраживачи кажу да зато за сада не могу да дају прецизне податке и извуку закључак за мушкарце из осталих дијелова свијета.



Оставите одговор