Блокбастер: Турци снимају серију о Алији Изетбеговићу

На ТВ станицама у Ефбиху се тренутно приказује турска серија Плави лептир о рату у БиХ, која је невјероватан спој фантастике и влажних антисрпских снова политичке чаршије. Да ли ће таква бити и серија о Алији?

понедељак, јул 24, 2017 / 11:27

Почетком августа очекује се снимање првих кадрова мини серијала о писцу исламске декларације Алији Изетбеговићу, човјеку који је по властитом признању жртвовао мир у Босни и Херцеговини.

Серија која би турској публици требало да буде представљена за неколико мјесеци. Шта пробирљива турска публика може очекивати након серије Плави лептир, у којем је већ формирана слика о домишљатим муслиманима и поганим четницима који су искочили из неког ђиканског рјечника.

Живот Алије Изетбеговића биће представљен у серијалу од шест епизода.

Сценариста је писац Ахмет Тезцан, режисер Ахмед Имамовић, а улоге ће тумачити турски и највјероватније и босанскохерцеговачки глумци.

Ко не зна турски, научиће

Припреме за снимање првих кадрова већ одавно трају, а премијера је планирана за ову годину, након чега ће епизоде бити приказане на турској државној телевизији ТРТ.

Ахмет Тезцан у Босни и Херцеговини борави већ шест мјесеци, а каже да је пројекту значајно допринио и власник продуцентске куће ”Санцак Медyа”, Мухамед Хакан Санцактутан.

Тезцан је изјавио како је до данас снимљено много документарних филмова о Алији Изетбеговићу, али да је ово први пут да се снима на овакав начин. Како би осејтио дух Бошњака, био у контакту са народом и начином живота, Тезцан у Босни и Херцеговини води све припреме за сценарио.

”Стварно би било тешко нешто написати без да се осјети та атмосфера. Остали бисте само са информацијама из књига. Сада сам дошао до људи, осјетио и написао сценарио покушавајући да их схватим”, рекао је Тезцан који је додао како је изабрао традиционални облик приповједања.

Прескаче се хуманитарни рад из 2. свј. рата

Прича о животу Алије Изетбеговића обухвата период од његовог рођења, младости у којој се заљубио у супругу Халиду, па све до смрти, односно од 1944. до 2003. године.

Режисер Ахмед Имамовић указао је на величину пројекта и додао да је ”невјероватно искуство да човјек добије такав пројекат у животу”, јер није ријеч само о причи него и количини и врсти продукције. Према његовим ријечима, екипа је састављена од професионалаца, а снимање ће трајати око три мјесеца у континуитету.

”Серија прати његов живот, од Другог светског рата па све до његове смрти. Обрађују се поглавља транзиције једног друштва, настајање једних држава, распадање тих држава, настајања нових држава, приче о агресији”, рекао је Имамовић.

Сплачина у најави

Ипак, додаје, серија ”Алија” није серија која третира Алију Изетбеговића као политичара, већ је серија која жели да сагледа Изетбеговића као оца, родитеља, супарника у шаховској партији, али и супарника за преговарачким столом.

Сва снимања ће бити одржана у Босни и Херцеговини.

”Не правимо серију која ће бити хит једне сезоне на телевизији. Ми желимо да направимо озбиљан играни серијал који ће имати своју вриједност када га нове генерације погледају за 25, 30, 40 година", изјавио је Имамовић.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор