Амерички технолошки гиганти незадовољни јер Трамп ограничава данак у крви

Америка је данас ту гдје јесте, зато што систематски привлачи најбоље младе умове из цијелог свијета, који умјесто да развијају своје земље, развијају САД. Али те верзије некадашњег данка у крви који је практиковала Отоманска империја ријетки су свјесни.

понедељак, јул 24, 2017 / 10:05

Одлука америчког предсједника Доналда Трампа да одложи примјену новог програма, којим се међународним предузетницима омогућава да дођу у САД, наишла је на оштре критике технолошке индустрије.

Предузетници и инвеститори у Силицијумској долини не крију разочарење због одлуке Трампове администрације да одложи политику, која би омогућила страним држављанима, који имају новчану подршку инвеститора, да дођу у САД и отворе фирме.

"Уколико не охрабримо предузетнике да дођу овамо из свих крајева свијета, они ће отићи на неко друго мјесто. То ће можда донијети корист остатку свијета, али мислим да ће бити губитак за Силицијумску долину", каже Кејт Мичел, инвеститорка.

Правило за међународне предузетнике усвојила је администрација предсједника Обаме и требало је да ступи на снагу овог мјесеца. Секретаријат за унутрашњу безбједност одложио је почетак примјене до марта 2018, а истовремено предложио укидање те мјере.

Правилом би сваке године био гарантован улазак на 30 мјесеци за 3.000 странаца, који покушавају да изграде и увећају свој бизнис у САД. Да би се квалификовали, они који се пријављују морали би да докажу да ће отворити радна мјеста у САД и да имају обезбијеђене инвестиције у свој бизнис од најмање 250 хиљада долара.

"Тих 3.000 људи могли су да створе милионе радних мјеста, тако да овај политички потез негативно утиче и на предузетништво и на економију", каже Алехандро Караско, кооснивач фирме "Дреам Тунер".

Секретаријат за унутрашњу безбједност тврди да је одлука о одлагању програма донијета због ограничених средстава за улагање у легалне програме за имиграцију.

Инвеститор Фернандо Франко, из компаније "Пуенте Лабс" вјерује да ће Силицијумска долина и даље привлачити стране предузетнике.

"Уколико су успјешни и добију финансирање могу да добију визу да остану овде. Дакле, предузетничка виза би била супер, али вјероватно не би промијенила ствари. Таленат проналази начин да остане у Силицијумској долини", каже Франко.

Према годишњем извјештају о интернет трендовима утицајне инвеститорке Мери Микер, чак 60 одсто највриједнијих технолошких компанија у САД основали су прва или друга генерација америчких држављана.

Према истом извјештају, половину приватних старт-ап компанија отворила је прва генерација имиграната.



Оставите одговор