Вашингтон пост: ЦИА гаси наоружавање антиасадоваца

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) гаси програм подршке побуњеницима који се боре против Башара ал-Асада, пише Вашингтон пост.

петак, јул 21, 2017 / 14:26

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, тај лист наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на страну Асада 2015. године.

Према наводима Вашингтон поста, предсједник САД Доналд Трамп је донио одлуку да укине програм подршке прије скоро мјесец дана, након састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и савјетником за националну безбједност Х.Р. Мекмастером.

Бијела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе. Лист тврди да постепено укидање програма ЦИА одржава "Трампов интерес у проналажењу начина да сарађује са Русијом" као и "признање ограничене моћи Вашингтона и жеље да уклони Асада са власти".

АФП подсјећа да су САД и Русија постигле договор о прекиду ватре у југозападној Сирији, који је објављен 7. јула на самиту Г20 у Хамбургу, гдје се Трамп, први пут од ступања на чело САД, састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Бивши амерички предсједник Барак Обама одобрио је програм за подршку побуњеницима 2013. године у време када су разне групе побуњеника тражиле спољну подршку у устанку против "Асадовог режима". Више хиљада сиријских бораца против владе је обучено и наоружано, подсјећа француска агенција.



Оставите одговор