Вукота Милиновићу ситну књигу написа

Предсједник СДС упутио је отворено писмо генералном директору Радио-телевизије Републике Српске, Драшку Милиновићу, које доносимо у цјелости.

четвртак, јул 20, 2017 / 11:31

Господине Милиновићу,

Ваша јучерашња реакција, жалопојке како неко на Вас врши притиске, док је кућа којом управљате најбоља, најгледанија, носилац процеса дигитализације итд., и у њој би све било идилично да није опозиције која тражи поштовање закона, додатна је потврда да сте тек мегафон владајућег СНСД-а који се нашао у паници када је постављено питање законитости његовог рада.

Прије свега, требало би да знате да Ви нисте Радио-телевизија Републике Српске, и кривична пријава против Вас није кривична пријава против Радио-телевизије Републике Српске, него пријава против овлашћеног лица које не поштује законе. Институције су, господине Милиновићу, изнад свих нас и не зависе од судбине појединаца.

Чега се плашите? Један дан мониторинга информативних емисија, други дан закона? Зашто, ако радите у складу са законима и професионалним стандардима?

Господине Милиновићу, нећу Вас питати о наводима новинара Бориса Грујића о новцу који је исплаћен вишемјесечном специјалном госту-уреднику Вашег Дневника Горану Сувари. Тим нека се баве истражни органи, ако желе да раде свој посао. Али је трагикомично да наводите како на РТРС нема шунда, а у централној информативној емисији уступите толико простора лицу са потјернице да му је на минутажи позавидјела и госпођа Жељка Цвијановић, Ваша претпостављена.

Тачно је господине Милиновићу да се у куповину програма не разумијемо ни близу као Ви. Ви сте ту експерт. Али, нећу о томе, јер и то је посао за истражне органе. Да ли заиста, господине Милиновићу, мислите да ништа не знамо о куповини програма од сеоских продукција и стотинама хиљада марака које су отишле њима, иако РТРС има капацитет да направи далеко боље емисије? Да ли мислите да не знамо ништа о пословању са кумовским фирмама или привилегованим набавкама техничке опреме? Знамо генерални директоре све, јер на РТРС постоји јако много честитих људи који више нису могли да гледају како уништавате јавни сервис! Ваљда сте због тога у рачуноводству и ангажовали госпођу која је занат "испекла" у Балкан инвестмент банци за коју сви знамо шта се тамо дешавало, а претходно се "увјежбавала" у једној приватној телевизији због чега је МУП такође водио истрагу.

И када смо код финансија, сви ми који смо носиоци јавних функција, па и Ви, треба да служимо као примјер другим. Зато Вас позивам да јавно објавите свој имовински картон! С обзиром на то да и Вас плаћају грађани, они треба да знају како је могуће да је РТРС под Вашим руководством доживјела финансијски суноврат, толики да су јој на крају 2015. године краткорочне обавезе премашиле вриједност текуће имовине за око 4,6 милиона КМ (што ће рећи да сте је довели у стечајно стање), и колико се за то вријеме повећала вриједност Ваше приватне имовине!? На који начин сте стекли пентхаус, стан и скупоцјени аутомобил?

Да ли Ви, господине Милиновићу, заиста вјерујете да смо сви ми толико наивни да би повјеровали у Ваше жалопојке да је за лоше финансијско стање РТРС одговорност у Федерацији која не убире претплату на задовољавајућем нивоу!? Господине Милиновићу, и према Извјештају Канцеларије за ревизију рада институција БиХ, инкасо служба РТРС је само у 2015. години наплатила 10.394.014 КМ, од чега ни марка није уплаћена на јединствен рачун за расподјелу РТВ таксе! Исти случај је и са 2016-ом годином. Дакле, оно што не добијете из Федерације надокнадили сте од претплатника у Републици Српској. Да ли, господине Милиновићу, уплате преко Пошта Српске иду на јединствен рачун? Одакле, када тако добро водите финансије, дуг РТРС према БХРТ-у 10.837.765 КМ на дан 31.12.2015? Како ћете ријешити овај дуг?

И пошто сте љубитељ рекета, односно тениса, ред је да јавности кажете колико сте плаћали преносе Ролан Гароса? Ко је плаћао Ваша путовања да сједите на трибинама у Паризу? Сјећамо се Ваше ложе још од страшних поплава 2014. године, када се српски народ борио за своје домове, а Ви нам се смјешкали из Париза.

Морам рећи и да сам изненађен да сте имали образа поменути дигитализацију, и још се похвалити да је она Ваш успјех. Добро Вам је познато да је процес дигитализације годинама таворио јер два сазива Савјета министара у којима су сједиле Ваше партијске колеге из СНСД-а нису успјела постићи договор око власништва над дигиталном опремом. Исто тако знате да је Српска демократска странка та која је издејствовала одлуку Савјета министара да власници дигиталне опреме буду јавни сервиси. Дакле, и РТРС.

Нажалост, даљи процес дигитализације угрожавате Ви лично. Првој приватној телевизији у Републици Српској, ТВ К3, не дозвољавате улазак у Мултиплекс А, доводећи у питање њен опстанак. Тјерате приватне телевизије из Републике Српске, плашећи се конкуренције, да у процес дигитализације улазе преко Сарајева! Срамота! И више од тога, али и за то постоје закони и рјешења.

И пошто сте тако храбри када је опозиција у питању, морам Вас питати како то да нисте смјели ни ријеч критике изречи на мостарски договор Вашег шефа Милорада Додика и његовог партнера Драгана Човића, а који се тиче ХДЗ-овог Закона о јавном РТВ систему. Подсјетићу Вас, Милорад Додик је подржавајући тај Закон подржао све оно чему се Ви противите. Подржао је Мрежни оператер као четврти субјект система јавног емитовања и још је прихватио да му сједиште буде у Сарајеву! Зар то по Вашим уређивачким аршинима није издаја и пренос надлежности!? Да се макар потрудио па за РТРС узео већи проценат од РТВ таксе, али ни то! Како сте, ако штитите интересе РТРС, могли прећутати један такав атак на РТРС као институцији Српске!?

Ипак, морам признати да се у једном слажем са Вама, а то је да је "Јавни сервис Републике Српске опстао и у тежим временима и да ће опстати и сада". Ја бих то поједноставио – преживјеће и Вас! У аналима РТРС остаће једна срамотна страница на којој ће писати како сте финансијски урушили РТРС, доводећи га до стања стечаја, али и да сте имали неокомунистичку уређивачку политику утемељену на Гебелсовој доктрини да 100 пута поновљена лаж постаје истина.

Можете, господине Милиновићу, лагати колико хоћете – измишљати "издаје" и теорије завјера, револуције, Сороша, етикетирати опозицију, наше функционере, позивати на линч итд.. Можете колико хоћете, али, запамтите – нећете докле хоћете!

Господине Милиновићу, волио бих да могу рећи да сте макар апологета режима, нажалост, Ви сте само потрчко владајуће партије чији посао раде други, тј. потрчко коме недорасли функционери СНСД-а диктирају прилоге, и иза Вас ће сем финансијског колапса остати опште неповјерење јавности према РТРС. Уосталом, да ли сте се макар мало зацрвенили и ставили прст на чело након што сте се нашли у Извјештају Европске комисије о напретку БиХ и то као тамна мрља на образу СНСД-а. Да ли Вас је срамота да у једном документу из XXI вијека пише да је један јавни сервис (РТРС) под партијском контролом!? Да ли Вас је професионална и људска срамота што сте означени као последњи партијски уредник јавног сервиса на тлу Европе!?

И на крају, без обзира на размјере Ваше прљаве кампање, непрофесионализма, партијске обојености, знајте: на сваком мјесту, у свакој прилици, борићемо се да РТРС буде сервис грађана. Сервис који ће бити коректив институцијама и отварати дијалог између појединаца и институција. Борићемо се да РТРС не буде сервис ни Вашег СНСД-а ни нашег СДС-а, него јавни сервис и у функцији оних који га плаћају.

И на крају, волио бих написати с поштовањем, али Ви то својим понашањем нажалост не заслужујете.

Предсједник

Српске демократске странке

Вукота Говедарица с.р.

Фото: Фронтал.СРБ/ДХС



2 КОМЕНТАРА

  1. И онда ће након смјене Вукоте Говедарице са чела СДС-а Небојша Вукановић написати:
    “Лично сам прије неколико година написао више писама које је бивши предсједник СДС-а потписао и послао на више адреса…“

  2. У држави у којој бивши келнер постане директор јаввног телевизијског сервиса, нормално је да поменута телевизија изгледа баш као што изгледа. Дно у смислу реалности и професиналности. Да ауторске емисије добијају борци непријатељских војски попут оног веселог Гатала и класични плаћеници из редова других народа попут Ђаковића, а да све то скупо плати сиротиња раја оличена у просјечном ТВ претплатнику.

Оставите одговор