Структурални дијалог о правосуђу у Бањој Луци

У Бањој Луци, данас је одржан састанак у оквиру Структуралног дијалога о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ на којем је разговарано о дефинисању кривично-правне надлежности Суда БиХ.

четвртак, јул 20, 2017 / 14:26

Наведеном састанку су присуствовали представници Европске Комисије које је предводила Хеновева Руиз Калавера, министар правде у Влади БиХ Јосип Грубеша и замјеник министра Незир Пивић, министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија, те секретар министра правде у Влади ФБиХ Ашја Софић.

Учесници састанка су се усагласили да се кривично-правна надлежност Суда БиХ дефинише у циљу поштовања принципа правне сигурности, ефикасности у раду као и хармонизације са правом ЕУ.

Приједлог изнесен од стране експерата ЕУ је да се кривично-правна надлежност Суда БиХ дефинише уважавајући стандарде које предвиђа члан 83. Споразума о ЕУ, који ће уједно бити основа за учеснике Структуралног дијалога, како би се утврдила и прецизирала кривично-правна надлежност Суда БиХ, уз стриктно поштовање уставних позиција ентитета и Брчко Дистрикта БиХ у уставно-правној структури БиХ.



Оставите одговор