Изетбеговић тужио Додика свима којих се могао сјетити

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић одржао је прес-конференцију о "антидејтонским и антиуставним изјавама предсједника бх. ентитета Милорада Додика као и о пријетњама ИСИЛ-а челним људима Исламске заједнице у БиХ". Како је навео, због Додикових изјава обратио се државним и међународним институцијама.

понедељак, јул 17, 2017 / 11:43

Цитирајући изјаву Додика да су "Бошњаци старосједиоци Подриња окупатори", Изетбеговић је казао да се ради се о "најопаснијој изјави једног званичника о БиХ од потписивања Дејтонског споразума".

"Обзиром да није било очекиване реакције, обратио сам се ОХР-у и Тужилаштву БиХ, као и чланицама Управног одбора ПИЦ-а да реагују и санкционишу овакво понашање предсједника РС", казао је Изетбеговић.

О пријетњама смрћу челним људима Исламске заједнице у БиХ, Изетбеговић је позвао надлежене институције да не потцјењују поновљење пријетње и да дају заштиту имамима у БиХ.

Како је навео, Додик је Обавјештајно-сигурносну агенцију више пута назвао непријатељском организацијом, и да му Уставни суд, правосуђе БиХ и ОСА очигледно стоје на путу.

"Ја браним читав тај систем који брани уставноправни поредак БиХ и брани БиХ од организираног криминала."

Одговарајући на питање о Изборном закону, Изетбеговић је навео да приједлог ХДЗ-а нема везе са приједлогом СДА.

"Нећемо учинити ништа што није у оквиру имплементације пресуде Сејдић-ФИнци. Овим што предлаже ХДЗ поново би низ грађана био у ситуацији да им се одузме право на кандидовање. Непотребна и некоректна изјава господина Човића која неће допринијети односима СДА и ХДЗ", казао је Изетбеговић.

О "њемачкој иницијативи"

"Ова прича о томе да је њемачка канцеларка Ангела Меркел кренула са неповољном иницијативом појавила се у Вечерњем листу који је близак руководству бх. Хрвата. Зашто је то два пута урадио то требате питати лист".

Он је навео да економски показатељи показују напредак.

"ФБиХ је можда најбољи дио источног Балкана када су у питању економски подаци. Зашто су оборили закон о ПИО-у? Зашто су зауставили закон о опорезивању кладионичара? Сваког мјесеца 1.200 осјети тај напредак јер се толико мјесечно запосли. Новалић је прошлог мјесеца изашао са фирмама и општинама који су шампиони. 1.200 од 250.000 је скоро невидиљиво. Види се излаз на крају тунела", навео је Изетбеговић.

(Н1)



Оставите одговор