Усвојено ново повећање за америчку војску

Представнички дом Конгреса САД усвојио је своју верзију великог годишњег буџета за одбрану, чиме је подржао жељу предсједника Доналда Трaмпа за већом и снажнијом војском, али је изоставио спорне амандмане у вези трансродних војника и климатских промјена.

субота, јул 15, 2017 / 20:16

Приједлог Закона о националној одбрани, који одређује војну политику и одобрава 696 милијарди америчких долара за потрошњу Министарства одбране, усвојен је са 344 гласова за и 81 против.

Двостраначку подршку већој потрошњи за одбрану показује чињеница да је приједлог подржало 227 републиканаца и 117 демократа, а само је осмеро републиканаца и 73 демократа гласало против.

Но, приједлог мора прећи још препрека прије него што постане закон, прије свега зато што ће знатно повећати потрошњу за војску са прошлогодишњих 619 милијарди долара упркос ограничењима владине потрошње одређеним законом о буџетском надзору из 2011. године.

Сенат ће о својој верзији НДАА гласати касније ове године, а двије верзије се морају ускладити прије него што се пошаљу предсједнику, који приједлог треба потписати, чиме постаје закон, или одбацити.

Током расправе о амандманима на НДАА ове седмице Представнички дом је одбацио амандман подржан од републиканаца који би окончао Пентагонову политику осигуравања операције промјене пола и других терапија за трансродне припаднике војске у активној служби.

Заступници су се, такође, успротивили амандману републиканаца који би спријечио Пентагон да проводи политике увођења зелене енергије и политике везане за борбу против климатских промјена.



Оставите одговор