Српска листа: Од црногорских власти очекујемо споменик Анти Павелићу

Кампања која се, поводом подизања споменика Пуниши Рачићу, води против српског народа, превазилази све границе дрскости, али и цивилизацијског понашања.

субота, јул 15, 2017 / 12:26

Јадна је Црна Гора која се обрачунава са мртвим Пунишом Рачићем под притиском Хрватског народног вијећа, ХСС-а и хрватске дипломатије. Према нашим информацијама, једино им је преостало да сакупе потписе којом ће оснажити петицију за подизање споменика Анти Павелићу у близини сједишта савјета Хрвата и њихове владајуће националне партије у Црној Гори.

Српска коалиција позива органе власти, прије него што повуку конкретне потезе са пројектованим циљем рушења споменика Пуниши Рачићу, да себе преиспитају поводом неколико ствари. И да имају у виду да рушење споменика Рачићу изазива одговор.

Прва, да ли је логично да се држава обрачунава са народом који чини трећину њене популације, а међу којим ће тешко наћи појединца који ће у Пуниши Рачићу пронаћи сународника кога ће се одрећи?

Друга, да ли је сагласно моралним принципима порушити споменик Рачићу, само зато што је припадао опцији која је и у вријеме краља Николе и Југославије Карађорђевића била већинска и скоро акламативна на простору данашње Црне Горе? Ако остану при свом науму, онда медијске звијезде из режима, посебно из Министарства "вањских" послова које, као такво, никада није постојало од када је Црне Горе, треба да се запитају да ли и гробови и мермерне плоче, постају легитимна мета свакога ко је незадовољан и коме регионални комшија наложи да се обрачуна са суграђанином само зато што му је предак био на "кривој" страни!?

Наравно, треба имати у виду да се "права" и "крива" страна мијењају од режима до режима и једног до другог историјског тренутка. Нико се 1989. године у СФРЈ није надао да ће бити подигнути споменици Алојзију Степинцу и Миру Барешићу, али се то десило.

Треће, да ли је, имајући то у виду, чудно што се Васојевићи не одричу Пунише Рачића који се борио против диктатуре краља Николе и коме је било јасно да је Југославија трула, а Срби пред геноцидом? Рачићев одговор на ове дилеме јесте индивидуална ствар, али њему данас споменик нијесу подигли само Рачићи и Слатињани, него и "неки други" Васојевићи које матична партија, ДПС, није могла приморати да се одрекну онога што им је, поводом Пунише Рачића, пренесено с кољена на кољено.

А генерацијама наших сународника очеви и мајке су причали да је Владимир Роловић, југословенски амбасадор у Шведској убијен од стране Мира Барешића коме је у Хрватској недавно подигнут споменик. Подизање тог споменика поздравило је Хрватско народно вијеће у Црној Гори и Хрватска грађанска иницијатива.



Оставите одговор