Француска: Гугл не мора да плати 1,1 милијарду евра пореза

Француски суд пресудио је да Гугл не мора да плати порез у вриједности од 1,115 милијарди евра колико тражи француска држава наводећи да ирска продужница те компаније није опорезива у Француској.

среда, јул 12, 2017 / 13:50

Француска компаније Google Ireland Limited (ГИЛ) није опорезива у Француској за период од 2005. до 2010 – наводи се у пресуди суда.

Гугл је платио само 6,7 милиона евра корпоративних пореза у 2015. години у Француској тако што је завео приходе за своје "онлајн царство" у својој европској продужници у Ирској, гдје су мали порези, преноси АФП.

Европска унија изрекла је крајем јуна Гуглу рекордно високу новчану казну од 2,4 милијарди долара због искоришћавања доминантног положаја на тржишту. Према ријечима Комисије за конкуренцију Маргарет Вестагер, Гугл је злоупотријебио тржишну доминацију јер је својим комерцијалним сервисима давао приоритет у резултатима претраге интернета.

ЕУ већ годинама истражује случај услуге "Гугл Шопинг". Приликом њеног развоја Гугл је, сматрају у Европској комисији, искористио свој доминантни положај на тржишту претраживања Интернета како би промовисао своју нову услугу.

Упоређивање производа путем Гугл претраживача наводи кориснике на куповину путем такође Гуглове услуге, што се сматра нелојалном конкуренцијом и кршењем антимонополских правила ЕУ.



Оставите одговор