Заборавите Хипократову подјелу – четири врсте личности на ФБ

Научници са Универзитета Бригам Јанг су помоћу упитника од 48 различитих тврдњи открили да испитаници могу да се подијеле у четири различите групе људи на Фејсбуку: ствароци веза, портпароли, селфији и они који "висе пред излогом".

понедељак, јул 10, 2017 / 07:35

Очигледно је да се овим измишља нека врста топле воде, обзиром да подјела неодољиво подсјећа на још у античко доба регистровану Хипократову подјелу људи на типове личности, већ према удјелу тјелесних течности у њима: сангвиник, колерик, меланхолик и флегматик:

Ствараоци веза одговарају на постове других и користе Фејсбук да оснаже постојеће везе. Користе Фејсбук као продужетак стварног живота с породицом и пријатељима, рекао је аутор Том Робинсон.

"Портпароли" баш и не дијеле ствари о себи, али желе све да обавијесте о томе шта се дешава. Гурају информације, дијеле вести и најаве догађаја, али свој профил углавном занемарују и пријатеље и породицу обавјештавају о новостима на друге начине.

Селфији су они који користе Фејсбук за сопствену промоцију. Дијеле слике, снимке и новости, али само са циљем да привуку пажњу и лајкове. Крис Бојл наводи да они користе Фацебоок да би приказали неку слику о себи, независно од тога да ли је тачна.

Они који "висе пред излогом", осјећају обавезу да буду на Фејсбуку, али ријетко дијеле личне информације. Они желе да виде шта други раде и понашају се исто као они који само дођу да виде шта има у излогу.

"Друштвене мреже су укључене у све што радимо и већина људи не размишља зашто нешто ради, али ако људи могу да препознају своје обрасце понашања, то бар ствара одређену свијест”, додаје Бојл.



Оставите одговор