Кад не може штампање пара: Додик предлаже већи ПДВ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да би повећањем ПДВ-а са 17 на 20 одсто били покривени текући дефицити и обезбијеђен новац за инвестирање, а БиХ би и даље имала најнижу стопу у региону.

понедељак, јул 10, 2017 / 10:17

"Стопа ПДВ-а од 17 одсто најнижа је у региону. Повећање од један одсто донијело би Републици Српској повећање прихода за 100 милиона КМ, а наш текући дефицит се креће око 150 милиона на годишњем нивоу", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, озбиљне земље пред туристичку сезону повећавају инфраструктурне таксе, док БиХ не успијева да повећа ни акцизе на нафту и нафтне деривате.

"Више од 40 одсто потрошње нафте и нафтних деривата остварује се екстерно – то су људи који путују кроз Републику Српску и они који долазе у Српску само да танкују, јер је нижа цијена", навео је Додик у изјави медијима.

Он је објаснио да би са повећаним акцизама, како је било предвиђено, БиХ и даље имала најниже цијене горива у окружењу.

"Али, то за сада не иде и напросто је питање озбиљних политика", констатовао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да су он и Влада Српске били против агенде Међународног монетарног фонда која је била наметана, све док нису промијењене одређене одредбе и испоштоване надлежности.

Наводећи да је Српска у потпуности испунила свој дио обавеза, Додик је истакао да су они који су стајали иза тога, а то је ниво БиХ, први опструисали ову причу.

Он је закључио да се и кроз ово показује да Срби и Република Српска немају никакве користи од БиХ.

Додик: Српска није презадужена

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да Српска није презадужена и да постојећи дуг не угрожава њено функционисање.
Додик је рекао да задужење Републике Српске од 56 одсто Бруто домаћег производа /БДП/, које Српска и смањује, говори о томе да је значајно испод Србије која има задуженост од око 70 одсто БДП-а, Хрватска више од 100 одсто, Америка 150 одсто.

Предсједник Српске је новинарима рекао да задуженост не угрожава ликвидност Српске, иако има тешкоћа, те навео да је Америка, иако највећа земља, и најзадуженија.

"Просјечна каматна стопа наше задужености је око 4,7 одсто, што је високо и ми покушавамо да то смањимо, да добијемо неки грејс период", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска кредите није узимала за потрошњу, него за инвестиционе објекте.

"Наравно да смо узели кредит од 500 милиона да изградимо ауто-пут Добој – Бањалука", рекао је Додик и додао да ће кредити и даље бити узимани за инфраструктурне објекте.

Он је потврдио да је у посљедњих седам или осам година дошло до повећања задужености, између осталог, и због овог кредита, али то задужење треба да дјелимично буде враћено од путарине, дјелимично од повећаних акциза на нафту и нафтне деривате.

"То је сада онемогућено, али вјерујем да ће се успоставити", објаснио је Додик.

Констатујући да се не ради о непродуктивном задуживању, Додик је рекао да би било добро да је неко прије 30 година узео кредит и направио ауто-пут Добој-Бањалука, јер би он до сада био исплаћен.

"Тачно је и да смо узели 89 милиона евра из Европске банке за реконструкцију Клиничког центра у Бањалуци и да смо се задужили и за болницу у Бијељини", додао је Додик.

Негирајући наводе опозиције да је Република Српска презадужена, Додик је рекао да треба узети у обзир и оцјене Свјетске банке и других институција да Српска није презадужена.

(Глас)



1 КОМЕНТАР

  1. Постоји у нашим крајевима ендемска змија за коју се тврди да је највећа. Нарасте и до два метра у дужину , подебела је и има велику главу. Народ је назива „Кравосис“ због тога што се сакрива под јасле па се , сваки пут када јој се за то укаже прилика , окачи за сису и немилице сиса. Дио јавности па и оне стручне тврди да је то народна измишљотина иако се народ заклиње у истинитост тврдњи а и проклиње „великог кравосиса“. Они који тврде да то није истина не могу објаснити због чега је виме испражњено и упорни су у тврдњи да за-туцани народ измишља и лаже.
    Важна напомена :
    „Кравосис“ је законом заштићен!!!

Оставите одговор