ПД ПС БиХ закључком суспендује Шпирића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је синоћ закључак којим позива Заједничку комисију за надзор над радом ОБА БиХ да привремено суспендује предсједавајућег Комисије Николу Шпирића, посланика СНСД-а.

четвртак, јул 6, 2017 / 11:00

Овај закључак усвојен је у вези са приједлогом предсједавајућег Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић за привремену суспензију Шпирића.

У закључку се предлаже да Шпирић буде привремо суспендован до хитног изјашњења Комисије о медијским наводима да је фалсификовао закључке Комисије.

У другом закључку од Заједничке комисије се тражи да Представничком дому достави информацију о томе да ли је Шпирић упутио ОБА закључке које Комисија није усвојила.

Подсјећамо, да је Никола Шпирић јуче изјавио да је ова комисија радила одговорно и у складу са законом и пословником.

– Имам осјећај да поједини чланови Комисије желе да ОБА надзире Комисију, а не обратно и то је проблем за државу. Ја немам проблема с тим и желим да Комисија буде та која неће дозволити да се излази изван закона – рекао је Шпирић.

Он је појаснио да су закључци, који су потписани, усвојени и као такви прослијеђени руководству ОБА, а да Комисија на прошлој сједници није усвојила записник и тиме ће се бавити на наредним сједницама.

– Бавили смо се са двије битне ствари – прва је акција "Ушће", што је озбиљна прича за обавјештајну службу с обзиром на то да је први пут једна земља завела обавјештајни рад према сусједној земљи, конкретно Србији. Одатле страх у Савезу за промјене због те акције и питања колико је њихов кадар учествовао у томе – рекао је Шпирић, додавши да је друга ствар којом су се бавили – односи у ОБА.

Додао је да није стављена тачка на акцију "Ушће", подсјетивши да је након прошле сједнице Комисије дао изјаву да није прислушкиван Александар Вучић.

Шпирић је позвао да се граде институције, истичући да не може да схвати како су материјали доспјели у јавност ако су сједнице затворене за јавност.



Оставите одговор