Њемачка донијела најстрожији закон о друштвеним мрежама на свијету

Друштвене мреже у Њемачкој суочавају се са казнама које би могле да достигну и до 50 милиона евра, уколико не уклоне "очигледно илегалан" садржај на вријеме.

недеља, јул 2, 2017 / 21:00

Од октобра, Фејсбук, ЈуТјуб и сличне мреже са више од два милиона корисника у Њемачкој, морају уклонити објаве које садрже говор мржње и сличан незаконит садржај и то у року од 24 сата. Сав садржај за који на први поглед дјелује да није не законит, мора се преиспитати у року од седам дана.

Нови закон, који је усвојио њемачки парламент, најстрожи је те врсте у свијету. Компаније које не изведу што се од њих очекује, мораће да плате од пет до 50 милиона евра казне, у зависности од озбиљности прекршаја.

Фејсбук је у званичном саопштењу изразио слагање са циљем њемачке владе да сузбије говор мржње, али и неслагање са одлуком.

"Ми вјерујемо да ће бити пронађено најбоље рјешење, када владе, цивилно друштво и компаније почну да раде заједно и да овај закон, овакав какав је сад, не може поправити овај важан друштвени проблем".

Њемачки парламент усвојио је Netzwerkdurchsetzungsgesetz закон после неколико мјесеци одлучивања и то на последњем засједању прије љетње паузе.

Закон неће ступити на снагу прије њемачких федералних избора, заказаних за септембар.

Према мишљењу министра Хајка Маса, искуство је показало да без политичког притиска, "велики оператори платформи не испуњавају своје обавезе" да уклоне незаконит садржај. Он сматра да закон можда "не рјешава све проблеме", али се бави питањме злочина из мржње на друштвеним мрежама, који је велики проблем у многим земљама свијета.

Мас, који је надгледао доношење закона, рекао је да су се такви злочини на интернету повећали за готово 300 процената у последњих неколико година и да "нико не смије бити изнад закона".

О садржају на интернету у Њемачкој брину три добровољна независна тијела. Једно од њих, које води Еко, њемачко Удружење за интернет компанија у Келну, има три правна стручњака који свакодневно прегледају на хиљаде притужби грађана.

Примјер, у који је ББЦ имао увид, је видео на ЈуТјуб мрежи под називом "Зиг Хајл", што је нацистички поздрав и фраза која је незаконита у Њемачкој.

Видео је локалној полицији пријављен у Вестфалији, а интернет мрежи дан касније.

Међутим, стручњаци страхују да је закон "збрзан" и да је за процјену неких објава на интернету потребно много више од 24 сата.

"Треба времена да се неке ствари провјере", каже Александар Рабе, члан борда Еко, који је консултован приликом састављања закона.

Критикују га и борци за права људи, јер како кажу, многа вербална кршења закона зависе од контекста.

Ипак, сличан закон не би требало да буде усвојен у осталим земљама Европске уније, јер наводно није у складу са постојећим законима.



Оставите одговор