Нико није, од онда: Јапанци шаљу човека на Мјесец?

Јапан планира да пошаље астронауте на Мјесец до 2030. године, као дио нове стратегије свемирског путовања ове државе, пише Скај њуз.

недеља, јул 2, 2017 / 22:01

Уколико мисија буде успјешна, ово ће бити први пут да је Јапанска агенција за истраживање свемира послала људска бића даље од Међународне свемирске станице.

У ишчекивању остварења циља, Јапан се нада прикључењу мисији НАСА -изградње нове свемирске станице у мјесечевој орбити у 2025. године.

Развијена технологија ће дати Јапану предност у односу на остале државе, гдје се надају да ће то допринијети њиховом избору за ово мјесто.

У октобру 2016, посада сачињена од астронаута Јапана, Америке и Казахстана се вратила на Земљу после 115 дана проведених на Међународној свемирској станици.

Објава Јапана је стигла у вријеме када и Индија и Кина потенцирају своје амбициозне свемирске програме. Пекинг се нада да ће послати беспилотне ровере на Марс прије 2020.

У новембру, кинеска васионски брод Шенжоу-11 се вратио на Земљу са два члана посаде, завршивши најдужу кинеску орбиталну мисију.

Сједињене Америчке Државе такође имају амбициозне планове за даља свемирска путовања, гдје се планира да НАСА на Марс пошаље астронауте негде око 2033. године.

Мисија на Марс би била најдаље што би људска врста отпутовала у свемир. У својој најближој тачки, Марс је 75.3 милиона километара удаљен од Земље и путовање до црвене планете би трајало око 8 мјесеци.

Очекивана станица у Мјесечевој орбити би била кључна за омогућавање путовања до Марса, јер би била база са које би се мисије лансирале.

Више детаља у вези са јапанском свемирском стратегијом биће објављено касније ове године.



Оставите одговор