Катар одбио захтjеве арапских сусjеда

Катар је одбацио захтjеве арапских сусjеда као максималистичке и усмjерене против његовог суверенитета.

недеља, јул 2, 2017 / 22:35

Списак захтјева, међу којима су се истицали затварање медијске куће ал-Џазира, прекид односа са Ираном и затварање турске војне базе у Катару, достављен је Дохи 22. јуна са роком од 10 дана за одговор, односно до вечерас.

"Захтјеви су срочени тако да буду одбијени", рекао је синоћ у Риму катарски министар спољних послова Мохамед Абдерахман ал-Тани.

То није добро примљено код сусједа заливског емирата, па су у штампи Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) данас осванули наслови попут "Катар изабрао непознато" и "Катар се бацио у загрљај Ирана".

Саудијска Арабија, регионални ривал Ирана, Бахреин, УАЕ и Египат 5. јуна прекинули су дипломатске односе са Катаром, и оптужили Доху да подржава тероризам и да је превише блиска са Ираном.

Катар је те наводе одбацио и саопштио да нико нема право да му диктира какву ће спољну политику водити.

"Цијели свијет је свестан тога да је циљ захтјева ограничавање катарског суверенитета", рекао је катарски шеф дипломатије.

Франс прес пише да је Катар увијек водио самосталну спољну политику иако је чланица Савјета заливске сарадње, а да сусједи нису задовољни катарском подршком исламистима, посебно организацији Муслиманска браћа, те да покушавају да свог енергентима богатог малог сусједа "доведу у ред".

Катар има подршку Ирана и Турске, док су из САД стигле контрадикторне поруке. Предсједник Доналд Трамп је од Катара тражио да прекине финансирање екстремистичких покрета а Стејт департмент је позвао на дијалог да би се криза ријешила.

Кувајт је до сад деловао као посредник у кризи а услуге су понудили и САД, Турска, Француска и Русија, иако без очигледних резултата.



Оставите одговор