Малешевић: Салкићу, неће бити твојих лекција у школама Српске

Министарство просвјете и културе најоштрије осуђује изјаву потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића, коју су пренијели поједини медији, да је "власт у Републици Српској судионик процеса чињења геноцида јер проводи завршну фазу негирања геноцида а с друге стране, своју политичку индоктринацију промовише кроз образовни процес, чиме образујe нове нараштаје на начин да треба негирати геноцид, величати ратне злочинце а жртве понижавати".

четвртак, јун 29, 2017 / 17:46

Министарство просвјете и културе Републике Српске поштује препоруке међународних организација да се не изучава протекли рат и да се дјеца не оптерећују том темом, док су у појединим кантонима у Федерацији БиХ уводе у наставни план и програм лекције попут "опсаде Сарајева" или "геноцида у Сребреници", што је неприхватљиво.

Нетачна је и злонамјерна и Салкићева тврдња да је "министар просвјете Дане Малешевић казао да се питање босанског језика у школама у Републици Српској мора ријешити са Додиком и да Министарство није проблем".

Министар просвјете и културе др Дане Малешевић никада није изрекао изнесену тврдњу и његови ставови су добро познати јавности – да ће увијек радити у складу са Уставом Републике Српске, законима и правилницима те да неће подлећи пријетњама и уцјенама бошњачких политичара.

Подјсећамо да је Закон о основном образовању и васпитању био на оцјени уставности Уставног суда БиХ, гдје је као разлог подношења захтјева истакнута наводна дискриминација у систему образовања у Републици Српској, али је захтјев одбијен као неоснован. Такође, бројни процеси су покренути и сви су завршили у корист Републике Српске јер је Министарство просвјете и културе омогућило свој дјеци у Републици Српској једнако право на образовање.

Уставни суд БиХ је рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана 7. Став 1. Устава Републике Српске у дијелу који гласи – језик бошњачког народа – утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ.

Министарство просвјете и културе поштује Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на језик. У школама у Републици Српској сви наставници и ученици могу писати и усмено се изражавати, односно користити било који од језика конститутивних народа.



Оставите одговор