Све су прилике, Британци поново лажно оптужили Русе за допинг

Пошто је британска штампа објавила да се међу 1.000 руских спортиста које Свјетска антидопинг агенција (WАDА) повезује са допингом, налази и руска фудбалска репрезентација која је учествовала на СП 2014, као и петорица играча који су прошле недеље играли на Купу конфедерација

уторак, јун 27, 2017 / 10:48

Међународна фудбалска федерација је истакла да не може коментарисати појединачне оптужбе док истрага траје. На другој страни, замјеник руског премијера Витали Мутко писање британских медија назвао је "глупошћу", додајући да се не замара читањем енглеских новина ујутру.

– ФИФА је само потврдила да блиско сарађујући са ВАДА, још увек испитује оптужбе на рачун фудбалера изнете у тзв. Меклареновом извештају. Ипак, ФИФА не говори о појединачним случајевима јер не може коментарисати истрагу која је у току – истакао је представник Свјетске фудбалске организације.

Из Ниона додају да су сви узорци урина узети од фудбалера током СП 2014. послати у лабораторију Свјетске антидопинг агенције у Швајцарској и да је иста процедура примијењена и током Купа конфедерација који се овог мјесеца игра у Русији и на коме је домаћин испао након пораза од Мексика.

– Што се тиче Купа конфедерација, сваки играч-учесник је тестиран путем анализа крви и урина током ненајављених контрола. Сви ненајављене контроле и тестови након утакмица су били негативни за сада – тврде у ФИФА.

На другој страни замјеник премијера Русије и министар спорта до 2016. Витали Мутко казао је агенцији Тас да се у Русији поштују допинг процедуре.

– Никада није постојао нити ће постојати проблем са допингом у нашем фудбалу – наш тим је константно тестиран и пролази контролу након сваког мјесеца – казао је Мутко.

Најновија афера у вези са допингом руских спортиста дешава се у тренутку када је Русија домаћин Купа конфедерација, односно годину дана прије него што ће угостити најбоље фудбалере свијета на Свјетском првенству. С обзиром да су припреме глобалног такмичења већ увелико одмакле тешко је очекивати да ће Русији бити одузето домаћинство упркос све бројнијим захтјевима.



Оставите одговор