Курти би 20.000 шиптарских војника на српској земљи

"Наш приоритет биће дијалог са Србима са Косова: имамо економски и социјални план за сјеверне општине на Косову. Ми нисмо против Срба, али Србија је против нас", каже Аљбин Курти, најозбиљнији кандидат за премијера Косова.

уторак, јун 27, 2017 / 11:05

Иначе, његов покрет "Самоопредјељење" је познат по слогану "Не преговорима", што најбоље образлаже колико Курти заправо лаже, када каже да није против Срба и Србије, а колико је за дијалог и мирно рјешавање најбоље говори жеља да формира војску под командом Приштине.

На питање хоће ли бити премијер, Курти каже: "Не може бити нове владе са старим режимом. Као кандидат за премијера предузећу све потребне мјере за почетак и предвођење разговора за формирање нове владе. У првом реду ћемо разговорати са странкама коалиције коју чине Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса за ново Косово, Алтернатива и Покрет за правду, али и са појединим посланицима који су у склопу коалиције ПАН".

Истакао је да ће приоритет нове владе бити дијалог са Србима са Косова. Најавио је да имају план за сјеверне општине на Косову којим су предвиђене комбиноване економске и социјалне мјере.

"Досадашњи дијалог који је вођен са Србијом у Бриселу није поставио никакве услове Србији, а разговара се о унутрашњим питањима Косова. Зато исход није могао бити праведан. Овај дијалог ствара утисак нормализације односа, али у суштини само продубљује етничке подјеле. Ми у принципу нијесмо против дијалога, него смо против дијалога који Косово претвара у тему, а Србију у оног који одређује агенду те теме", рекао је Курти.

Говорећи о томе зашто форсира формирање војске Косова, Курти је рекао да би народ Косова требало да ставља на дневни ред његово право за одбрану, исто као и други народи.

"Косову је потребна војска за мир. Оружане снаге Косова биће институција која ће нам гарантовати безбједност, али и партнерство са нашим савезницима – Албанијом, САД, и интеграцију у НАТО. У односу на Србију, која годишње издваја 500 милиона еура за војску, садашњи буџет Косова за косовске сигурносне снаге издваја 50 милиона еура годишње. Косово треба да гради своју војску сразмјерно броју становништва. Имамо око два милиона становника, а према неким студијама добро је да један одсто становништва буде заступљено на пољу сигурности, заштите и одбране, што би значило да ћемо у укупно у редовима полиције и војске имати од 18.000 до 20.000 припадника", рекао је Курти.



Оставите одговор