Кад Швабо направи: Њемачки пасош најјачи на свијету

Према истраживању организације Паспорт Индекс, највећу слободу путовања у свијету имају Нијемци и становници Сингапура, који са својим пасошем, без потребе да ваде визу, могу посјетити чак 159 земаља.

уторак, јун 27, 2017 / 11:44

Вриједност пасоша одређује се према низу параметара, али најважнији је управо виза. Како наводи Паспорт Индекс, држављани Србије могу без виза путовати у 112 земаља. Од осталих држава региона, Хрвати могу без виза путовати у 144 земље, Словенци у 150, држављани Македоније у 108, Босне и Херцеговине 101, Црне Горе у 105.

На листи се налази и путна исправа самопроглашеног тзв. Косова, чији грађани могу без виза у 41 земљу.

Занимљиво је да се, према последњем истраживању, на самом врху уз Њемачку, када је у питању слобода кретања, сврстао и Сингапур, који је протеклих мјесеци за Њемачком каскао неколико мјеста. Тако се, на примјер, почетком године са сингапурским пасошем могло у 157 земаља, с њемачким у њих 158, а сада су земље изједначене. Истиче се и пасош САД-а, који је до прије двије године био "најјачи", а сада није ни међу првих десет.

Та мјеста припала су европским земљама, с изузетком Сингапура и Јужне Кореје која је на четвртом мјесту. Трећа је Шведска, а од петог до десетог места се налазе Данска, Финска, Италија, Француска, Шпанија и Норвешка. Грађани Русије, на примјер, без виза могу путовати у 107 земаља, држављани Кине у 58.

На самом дну већ годинама је Авганистан чији држављани без визе могу у само 22 земље, а међу пет најгорих су и Пакистан, Ирак, Сирија и Сомалија.



Оставите одговор