Рохани: Иран је с народом Катара

Ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је јуче да Иран жели да продуби своје односе с Катаром и осудио блокаду према тој земљи које су наметнуле Саудијска Арабија и њени савезници.

понедељак, јун 26, 2017 / 08:58

"Иран жели и даље да развија односе с Катаром", рекао је Рохани у телефонском разговору с катарским шеиком Тамимом бен Хамадом Ал Танијем, којем је честитао Рамазански Бајрам.

Рохани је рекао да је Иран "с народом Катара". "Вјерујемо да притисак, пријетње и санкције нису добри за рјешавање било каквог проблема између земаља у региону", додао је ирански предсједник.

Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин поставили су у петак Катару 13 захтјева које мора да испуни у року од десет дана ако жели да му буду укинуте дипломатске и економске санкције уведене прије двије седмице због наводног финансирања тероризма.

Међу тим захтјевима су гашење телевизије Ал Џазира, затварање турске војне базе у Катару и смањивање нивоа дипломатских односа с Ираном, уз поштовање санкција које су САД увеле Ирану.

Од Катара се тражи и да престане да финансира све екстремистичке групе које су САД означиле као терористичке, укључујући Исламску државу, Муслиманско братство, либански Хезболах и огранак Ал Каиде у Сирији, некада познат као Нусра фронт.



Оставите одговор