Вујановић воли Србију таман као из епизоде НАТО 1999.

Између Црне Горе и Србије нема отворених политичких питања, а чланство наше земље у НАТО-у и војна неутралност наших комшија су унутрашња питања, у која се једни другима не мијешамо, казао је предсједник Црне Горе Филип Вујановић након састанка са српским колегом Александром Вучићем.

субота, јун 24, 2017 / 14:54

Како је нагласио Вујановић, током разговора су афирмисали врло блиске и пријатељске односе двије државе, који треба да се фокусирају, прије свега, на економске теме.

"Наш је закључак да морамо афирмисати заједничке пројекте, прије свега у области путне инфраструктуре и коришћење заједничких енергетских капацитета, који су велика шанса развоја економије и бољег и квалитетнијег економског амбијента и већег стандарда живота наших грађана. Констатовали смо да то треба да радимо кроз заједничке активности, користимо Берлински процес и све оно што нуде фондови ЕУ и да је то најбољи модел да се у условима осјетљивих политичких односа фокусирањем на економију олакша рјешавања политичких питања", истакао је предсједник.

Он је објаснио да је извјесна одлучност Црне Горе и Србије да се посвете коришћењу простора за сарадњу за заједничко добро грађана.

Вујановић се осврнуо и на улазак наше земље у НАТО и начин на који то може утицати на односе са Србијом, рекавши да у оквиру пријатељских односа, пријатељски доживаљавамо и разлике.

"Стратешки циљ Црне Горе биле су НАТО интеграције и остварење наше потребе. Србија то разумије као унутрашње питање Црне Горе, не мијешајући се у њега, као што и ми разумијемо неутралност Србије, доживљавајући то као ствар суверенитета и онога што је потреба Србије. И у разликама које треба да разумијемо и које треба да третирамо као потребу међусобног поштовања не налазимо да се може налазити било каква сјенка наших односа. Србија ће према НАТО-у и сарадњи са Алијансом водити политику која је у најбољем интересу њених грађана", казао је предсједник.



Оставите одговор