Сауди-блок испоручио ултиматум Катару – одреците се Ирана

Арапске земље које су прекинуле односе са Катаром, траже да та држава, у року од десет дана, угаси катарску телевизију Ал-Џазира и њене подружнице, прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са "терористичким организацијама".

петак, јун 23, 2017 / 17:18

Листу таквих захтјева данас је Катару, као посредник, предао Кувајт.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат раније су прекинули све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава и финансира и тероризам.

!!!Те арапске земље захтијевају од Катара да протјера припаднике иранске Револуционарне гарде, затвори катарска дипломатска представништва у Ирану и са Техераном прекине дипломатске везе и било какву заједничку војну сарадњу.!!!

Како се наводи, трговина са Ираном била би дозвољена под стриктним правилима међународних и америчких санкција, наводи АП који имао увид у тај документ.

Арапске земље захтијевају гашење катарске телевизијске станице Ал-Џазира и њених подружница Араби21, Рашд, Ал Араби Ал Џадид и Мидл ист ај.

Тражи се и моментално окончање војне сарадње са Турском на тлу Катара, као и уклањање турске војне технике, што у суштини значи да ће доћи до гашења турске базе у Катару.

Поред веома јасних захтјева, арапске земље су упутиле и оне мање прецизне, који се могу протумачити и као субјективни, јер захтијевају да се предају "терористичке личности" и тражени индивидуалци.

Други примјер је финансијска накнада за губитак живота, као директан резултат катарске политике, а сума би била одређена у договору са Катаром.

АП указује да није јасно шта ће се догодити уколико Катар не прихвати све те захтјеве.



Оставите одговор