Вијести које живот значе: Школа за труднице

Удружење грађана ДРИП – дјеца, родитељи и породиље покренуло је школицу за труднице. У њиховој школици можете да слушате дванаест предавања од стране стручњака о темама које су интересантне и важне за будуће родитеље.

четвртак, јун 22, 2017 / 12:44

Како се припремити за порођај (у физичком и психичком смислу), како успјешно успоставити дојење, како се хранити у трудноћи и све о исхрани беба, какве су процедуре у бањалучком породилишту (шта понијети у породилиште, како изгледа присуство особе од повјерења порођају), шта је беби потребно у првим мјесецима живота, како препознати бебине потебе, само су неке од тема о којима се разговара у школици. Осим тога, организује се и посјета бајалучком породилишту, гдје труднице имају прилику да разговарају са љекарима и сестрама, добију одговоре на сва питања и са бабицом обиђу саму рађаоницу.

У ДРИП-у истичу значај едукације и приступа релевантним информацијама. Како се залажу за право на избор, када су у питању зачеће, трудноћа, порођај и родитељство, себи су дали задатак да окупе стручњаке који ће, свако из свог домена, будућим родитељима дати информације како би им омогућили да њихов избор буде заснован на релевантним налазима и доказима .

"Наш циљ је да све категорије друштва имају прилику да прођу едукацију, те са задовољством најављујемо да ћемо у наредном периоду омогућити будућим родитељима који нису запослени, да бесплатно похађају нашу школицу за труднице, гдје ћемо им пружити квалитетне и релевантне информације, без обзира на њихов социјални и материјални статус" – изјавила је директорица удружења Дубравка Вујновић Божић.

У наредном периоду, у сарадњи са фирмом БиоСаве, у ДРИП-овој школици ће и незапослени парови имати прилику да похађају школицу, бесплатно. Већ од 26.6. два пара родитеља имати плаћену школицу, захваљујући разумијевању људи из фирме Био Саве, који ће у потпуности финансирати ове трошкове.

"Циљ БиоСаве тима јесте породицама омогућити широк поглед у будућност. На тај начин настојимо свим мајкама и њиховим малишанима пружити безбрижну будућност, почевши од Школе за труднице до самог складиштења матичних ћелија из цјелокупне пупчане крви. Посебан акценат се управо ставља на едукацију, гдје је неопходно свим мајкама приближити важност одлука, попут највећих достигнућа савремене медицине. Посвећеност, сигурност и битни одговори на важна питања су наша водиља у деценијама које долазе. " – изјавила је извршна директорица фирме БиоСаве Вања Михајловић.

Како наводе из ДРИП-а, едукација будућих родитеља не смије да буде привилигија, квалитетне информације морају бити доступне свима који имају жељу и потребу да их чују. Чињеница да живимо у времену када смо преплављени информацјама са интернета, на жалост, не значи да долазимо до релевантних, провјерених информација.

Управо због немогућности да издвојимо квалитетне информације од дезинформација чини да у вријеме, када нам се чини да нам је свијет на длану, будемо збуњени и не знамо на који начин да поступамо.

Овом приликом из удружења позивају све заинтересоване да се придруже ДРИП-овој школици и Разговараоници, како бисте заиста спремни дочекали ваше омиљено мало биће.

Све информације и пријаве можете добити на маил разговараоница@гмаил.цом или у инбокс на фб страници ДРИП, као и на контакт број +38765 61 87 35.



Оставите одговор