ПУРС потврдила трансферне цијене у Арселор Миталу

Пореска управа Републике Српске у поновљеној опсежној контроли дефинивно је утврдила постојање трансферних цијена у Арселор Миталу" у Приједору, чиме је Буџет РС оштећен за десетине милиона КМ, сазнаје портал Капитал.

четвртак, јун 22, 2017 / 22:56

Информацију је потврдила и директор Пореске управе РС Зора Видовић истичући да ће резултати пореске истраге ускоро бити познати.

– Били смо у праву и први пут. Трансферне цијене апсолутно постоје. Нисмо проширили период контролисања у односу на први извјештај. Радимо рјешење које је суд вратио у поновни поступак и то прво морамо да завршимо, а онда ћемо контролисати и период од 2015. године до сада – казала је Видовић за Капитак.

На питање шта је било спорно приликом првог уврђивања трансферних цијена у периоду од 2010. до 2015. године, Видовић је рекла да је суд нашао неколико процедуралних разлога за које је рекао да нису по закону, између осталог и то да агенција "ЦРУ Консалтинг" из Лондона није овлаштена да ради контролу трансферних цијена.

– Наравно да није овлаштена, јер то раде само пореске управе, али њихова анализа апсолутно је валидна и заснива се на чињеницама и кретањима тих цијена у свијету и кретањима цијена баш те руде која се налази у Приједору. Примједба ми није јасна, али ћемо исправити све грешке које је суд навео и додати још извора информација које имамо. Овај пут ће то бити успјешно. Нисмо ангажовали другу агенцију, сада контролу радимо у властитој режији, уз помоћ стручњака – истакла је Видовић.

Јелача: Ревизора нема већ годину дана

Скептичан по питању нових резултата контроле трансферних цијена је директор "Арселор Митала" Младен Јелача, који тврди да порезници у рудник нису ушли већ годину дана.

"Никакав документ нисам добио ни у каквој па ни у званичној форми. Инспектори у у посљедњих годину дана уопште нису долазили код нас да понове контролу коју је наложио суд. Да ли је могуће да поступак раде мимо нас, не знам, али код нас нису били нити су радили ишта ново. ПУРС би требало да нам достави документ јер је то сазнање које је и нама битно и није само за коментарисање", навео је Јелача данас за Капитал.

Засад, како тврди, "Митал" има само рјешење суда, који је утврдио пропусте у контроли Пореске управе, и њега сматра валидним.

Иначе, Пореска управа је прошле године утврдила да "Миттал" својој жељезари у Зеници продаје руду по нижим цијенама од тржишних и на тај начин, осим утаје пореза, умањује и добит заједничког предузећа од чега половина припада држави.

С друге стране, у "Митталу" су тврдили да цијена коју су надлежни органи користили у својој процјени пореског дуговања не осликава тржишну реалност и комерцијално је неприхватљива, како за Зеницу, тако и за било којег другог купца.

Представници Миттала су раније истакли да су независни експерти потврдили да је позиција компаније "Арселор Митал" из Приједора о овом питању исправна.

Евентуално утврђивање трансферних цијена и утаје око 50 милиона КМ могло би да буде окидач за поновно покретање приче о продаји 49 одсто државних акција у Руднику жељезне руде "Љубија".

Иако, како тврди, нема нових информација, директор приједорског "Митала" вјерује да креатори продаје само "чекају да се духови мало смире".



Оставите одговор