Поново се мјери висина Монт Евереста

Влада у Непалу почела је мјерење највишег планинског врха на свијету Монт Евереста, како би утврдила да ли су на његову висину утицали снажан земљотрес из 2015. године и глобално загријавање.

четвртак, јун 22, 2017 / 23:33

Када је први пут измјерена 1856. године, висина Евереста износила је 8.840 метара изнад нивоа мора. Стољеће касније, 1955., нова мјерења су показала да је висина овог планинског врха 8.848 метара, око чега су се 2010. године након дугогодишњих несугласица усагласили Кина и Непал.

Након што је више научних истраживања показало да је можда дошло до промјена у висини Евереста, непалска влада је покренула мисију поновног мјерења врха.

Ганеш Прасад Бата, директор Непалског истраживачког бироа, изјавио је за ЦНН да је његова канцеларија планирала ову мисију још 2010. године, али она никада није реализована.

Сумње међународне научне заједнице да је земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру 2015. године утицао на висину чувеног планинског врха подстакла је власти да напокон започну пројекат, који би непалску владу требало да кошта око 1,5 милиона долара.

Група техничара већ је започела припремне радове у непалском дистрикту Удајапура који се налази 1.500 метара изнад нивоа мора.

Непалски геодетски биро саопштио је да би реализација пројекта требало да почне средином јула.

Бата је изразио наду да би до августа могли окупити групу од 50 људи у коју ће бити укључен и тим стручњака који су радили на мјерењима других планина широм свијета.

Резултати мјерења који ће понудити информације о ефектима климатских промјена на Еверест биће познати за двије године, најавиле су непалске власти.

Планина, која је дио ланца Хималаји у Азији, лоцирана је на граници између зоне Сагармата у Непалу, и аутономне регије Тибет у Кини. Иако мјерења може извршити самостално, непалска влада планира да позове и кинеске експерте да учествују у пројекту.



Оставите одговор