Мекејн, заостао у осамдесетим, позива на дивљење Дон Милу Ђуканезеу

Сваки Американац требало би да буде забринут због онога што се 16. октобра десило у Црној Гори, оцијенио је амерички сенатор Џон Мекејн.

четвртак, јун 22, 2017 / 22:18

Он је, у ауторском тексту "Зашто би требало да вас брине руско уплитање? Немојте ићи даље од покушаја државног удара у Црној Гори" навео да би Американци требало да се диве храбрости лидера Црне Горе, који су се, како оцјењује, супротставили притиску Русије и успјели да уведу Црну Гору у НАТО савез.

Мекејн оцјењује у тексту да је можда и најнеугоднији индикатор колико је руски предсједник Владимир Путин спреман да унаприједи његов "мрачни и опасан поглед на свијет" оно што се догодило у октобру 2016. године у, како је казао, малој балканској земљи Црној Гори, "када су руски обавјештајни оперативци, у сродству са српским националистима и другима покушали су срушити демократски изабрану владу Црне Горе и убити премијера на дан избора".

"Зашто би Владимир Путин ишао тако далеко", питао је Мекејн, преносе Дневне новине.

Он је поручио да црногорски избори 16. октобра нијесу били обични.

"У очима Русије, то је била посљедња прилика да заустави Црну Гору да се прикључи НАТО, и да се спријечи тежња Црне Горе ка евроатлантској будуц́ности и поново потврди утицај Русије у југоисточној Европи. Због тога није било никакве сумње да ц́е Русија прије избора вршити велики притисак на Црну Гору", сматра Мекејн.

Како је навео у тексту, Русија је вец́ била оптужена за подстрекивање антивладиних демонстрација и финансирање опозиционих партија: "Ипак, мало ко би погодио колико је Русија спремна далеко да иде. Али сада знамо".



Оставите одговор