Руси распродају удио у турској нуклеарки

Руска Државна корпорација за атомску енергију Росатом жели да прода 49 одсто уђела у нуклеарној електрани Акују коју гради за Турску.

среда, јун 21, 2017 / 16:15

Међутим, и након те продаје задржаће контролни удио у њој, извјештава Раша тудеј.

"Циљ Росатома је да привуче инвеститоре до краја 2017. године. Желимо да понудимо инвеститорима 49 посто уђела у пројекту”, изјавила је портпаролка Росатома Анастасија Половинкина.

Додала је да су Русија и Турска постигле споразум о томе да ће електричну енергију произведену у Акуји углавном дистрибуирати турска компанија Тетас.

"Већи дио електричне енергије продаваће Тетас, а мали дио ће се продавати на отвореном тржишту”, објаснила је Половинкина.

Прошле недеље је компанија Акују Нуклеар, која је надлежна за пројекат, добила лиценцу за производњу електричне енергије на 49 година.

Русија и Турска су се договориле о изградњи нуклеарке Акуја 2010. године, а она ће имати четири реактора укупних капацитета од 4.800 МЊ. Финансирање изградње Акује су обезбедили руски инвеститори, при чему је 93 процента уложила подружница Росатома.

Смјештена у покрајини Мерсин на јужној обали Турске, она је прва нуклеарна електрана у земљи.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да ће Русија уложити 22 милијарде долара у Акују. Према званичној Анкари, очекује се да ће прва фаза нуклеарне електране бити отворена 2023. године.

Како се предвиђа, када буде пуштена у рад електрана ће подмиривати између шест и седам одсто тражње за електричном енергијом у Турској. Електрана ће имати "животни вијек” од 60 година и радиће 8.000 сати годишње.



Оставите одговор