Дизелаши нису за Американце, или американци нису за дизелаше

Један од шефова Аудија изнио је мишљење да купци у САД нису спремни да прихвате аутомобиле са дизел погоном и да су европски произвођачи можда погријешили што су им уопште и нудили ову врсту возила

среда, јун 21, 2017 / 19:30

Фолксвагенов дизел скандал из 2015. вјероватно је задао коначни ударац иначе слабашним покушајима да се амерички купац убиједи да је набавка аутомобила са дизел мотором добар избор за њега.

Пар година прије тога, Ауди је, уз пар других брендова који су у власништву групе Фолксваген, покренуо "офанзиву дизелаша” на америчко тржиште. Терен је припремљен одговарајућом маркетиншком кампањом, и продаја је кренула. А онда је услиједила поменута афера у вези са лажирањем мјерења штетних гасова Фолксвагенових ТДИ дизелаша, која наравно није заобишла ни Ауди.

Спорна возила су повучена са тржишта, а продаја је заустављена док се на постојећим дизел моторима не изврше модификације које би омогућила да агрегати задовоље прописане стандардре у погледу емисије издувних гасова.

Након тога, требало је да се модели Аудија са ТДИ јединицама поново нађу у продајним салонима широм сјеверноамеричког континента.

Америчка возачка култура једноставно не прихвата дизелаше, и то нема пуно везе са скандалом који је имао Фау ве

Ипак, према најновијим вијестима које је објавио Цар & Дривер, до тога неће доћи. У разговору за овај магазин, шеф Аудија задужен за технички развој, Петер Мертенс, рекао је сматра како Американцима генерелно није стало до дизелаша.

– Мислим да амерички купци искрено не вјерују у дизел аутомобиле, јер њихова возачка култура не може да прихвати такву врсту возила – објашњава Мертенс.

– Многи су жељели да им наметну аутомобиле на дизел, ми Европљани смо се такође трудили, али сматрам да смо све вријеме покушавали да им продамо производ за који једноставно нису заинтересовани. Другим ријечима, дали смо им одговор на питање које нису ни поставили.

Он додаје да је сада отежавајући фактор и лоша репутација дизелаша из претходних пар година.

– Људи су увјерени да су дизелаши нешто што је лоше само по себи, нешто од чега немају користи а што је уједно лоше за животну околину – каже шеф Аудија.



Оставите одговор