Двије трећине Американаца разгаћено преко интернета

Маркетиншка фирма коју је ангажовао Републикански национални комитет случајно је објавила око 1,1 терабајт осјетљивих личних података скоро 200 милиона америчких грађана.

уторак, јун 20, 2017 / 13:21

Међу њима се могу наћи датуми рођења, адресе, телефонски бројеви, политичка опредијељеност, ставови о контроверзним темама. Ово је највеће цурење информација у САД до данас и експерти за приватност су забринути око количине и размјера информација које су прикупљене.

Подацима се могло приступити преко Амазон клауд сервера, уколико појединац има везу до тог сајта, наводи ББЦ.

Огромну количину података открио је аналитичар за сајбер ризик, Крис Викери, из фирме "АпГард". По свему судећи, информације су скупљане из прегршт извора, од порука на форумима "Редита" до комитета који су скупљали средства за Републиканску партију.

Прикупљене информације унијете су у табеле и окачене на сервер у посједу "Дип рут аналитикса", а посљедњи пут су ажуриране у јануару, када је предсједник САД Доналд Трамп инаугурисан, наводи ББЦ.

Није познато колико времена су информације биле доступне на интернету.

"Преузимамо потпуну одговорност за ову ситуацију. На основу информација које смо прикупили, не изгледа да су наши системи хаковани", рекао је за вебсајт "Гизмодо", оснивач "Дип рут аналитикса" Алекс Ландри.

Поред личних детаља, међу подацима се могла наћи и вјероватно религијско опредјељење грађања, етничка припадност и политичко опредјељење, међу којима и њихови статови о контроверзим темама као што је контрола оружја, право на абортус и истраживање матичних ћелија.

Иако је познато да политичке партије редовно скупљају податке о гласачима, ово је највеће цурење информација у САД до данас и експерти за приватност су забринути око количине и размјера информација које су прикупљене, пише ББЦ.

"Ово је веома забрињавајуће. Ово нијесу само осјетљиви, већ интимни подаци, међу којима се могу наћи предвиђања о људском понашању, мишљења и вјеровања која људи никада нијесу одлучили да кажу некоме", рекала је званичница "Прајваси интернешнела" Фредерике Калтхојнер за ББЦ.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор