Измјена фудбалских правила: Утамица од 60 минута, уз заустављање времена

Фудбал какав познајемо налази се пред великим искушењем јер се разговара о великим промјенама.

понедељак, јун 19, 2017 / 17:07

Фудбал какав познајемо налази се пред великим искушењем јер се разговара о великим промјенама.

Можете ли да замислите фудбалску утакмицу од 60 минута? Одбор Међународне фудбалске асоцијације (ИФАБ) може.

Док поједини љубитељи најважније споредне ствари на свијету не успију да попију ни чашу освежавајућег пића, утакмица је већ готова! Скраћивање утакмице на 60 минута је само једна од промјена о којима ће бити речи у наредном периоду у оквиру иницијативе "Играј фер" покренуте 15. јуна.

Два пута по тридесет минута и заустављање сата код сваког прекида служе да би се игра убрзала и спријечило одуговлачење због кога се ефективно игра мање од сат времена.

Одуговлачење би се строже санкционисало и код голмана који би по новим правилима и даље имали шест секунди да лопту врате у игру, али ће судије више морати да обраћају пажњу на то колико голмани ово правило крше.

По новим замислима фудбалских "законодаваца" фудбалери би могли сами себи да додају лопту после слободних удараца, корнера или приликом извођења гол аута. Осим тога, голмани више не би били приморани да лопту после гол аута намјештају на ћошак петерца, већ би могли да је изведу и док се лопта котрља.

Колико пута је ваш тим изгубио утакмицу после пенала који голман одбрани? Никакав проблем, Одбор би ово ријешио тако што се лопта после одбрањеног пенала аутоматски враћа тиму који је скривио одбрањени пенал. Ово је за сада пракса само када се пеналима одлучује побједник после продужетака.

Надокнада времена би отишла у заборав, јер би као и код сваког прекида вријеме било заустављено, што се подразумијева и када "падне" гол. Публика би имала јасан увид и у судијску штоперицу јер би штоперица била приказана на семафору стадиона. На тај начин се спречава судијска толеранција и произвољно продужавање трајања утакмице.

Арбитар би могао да означи крај меча тек када лопта изађе ван терена, што је донекле слично садашњем рјешењу када се обично чека да лопта изађе ван игре и да је голман изведе прије последњег судијског звиждука.

Одбор Међународне фудбалске асоцијације чине четири национална савеза (Енглеске, Ирске, Шкотске, Велса) плус ФИФА. Сваки од националних савеза има по један глас, ФИФА има четири тако да ниједна промјена фудбалских правила не може да "прође" без одобрења ФИФА.

Како Гардијан пише, челници Одбора кажу да су поједина правила већ спремна за примјену јер не захтјевају промјену писаних правила, а о некима се тек треба разговарати, али без обзира на то што је и даље ријеч о иницијативи и предлозима, фудбал ће наредних година доживјети промјене.



Оставите одговор