ЕФТ: Не идемо из Станара, али тражимо стратешког партнера

Поводом посланичких питања у Народној скупштини Републике Српске која се односе на ЕФТ Станари, данас се поново огласила ова компанија.

понедељак, јун 19, 2017 / 23:18

Поводом посланичких питања у Народној скупштини Републике Српске која се односе на ЕФТ Станари, данас се поново огласила ова компанија.

У саопштењу "ЕФТ групе” наводи се да је "Влада РС донијела одлуку о смањењу концесионе надокнаде за све термоелектране у Републици Српској, са 3.6 одсто на 0.5 одсто од укупног прихода, али је истовремено задржана надокнада за кориштење природних ресурса у износу од 1,5 евра по произведеном МЊх.

"Тиме је спречено дуплирање наплате надокнаде по истом основу, а услови пословања за све термоелектране у Републици Српској доведени су у исту раван. ЕФТ Станари ће годишње плаћати око 10 милиона КМ, што је знатно више него у свим околним земљама, укључујући и Србију”, закључују у "ЕТФ групи”.

Они истичу да је ЕФТ потписао уговор о концесији "јер је имао одлуку Владе, донесену у то вријеме, да ће се укинути надокнада за природне ресурсе или да ће се смањити концесиона надокнада”.

Према наводима из ове компаније, Термоелектрана Станари "ради профитабилно, редовно отплаћује кинески и све друге кредите, као што редовно и на вријеме исплаћује за 777 запослених плате које су далеко изнад републичког просјека”.

Они констатују да је за кинеску ЦДБ банку пројекат Станари први пројекат у сектору енергетике гђе се као зајмопримац и гарантор повраћаја кредита појављује приватна фирма.

"Влада РС није гарантор банкама за повраћај ЦДБ или других кредита које користе ЕФТ Станари. Ни у једном документу РС није преузела обавезу гарантовања или враћања кредита према кинеској банци. Евентуалне обавезе РС наступиле би у случају раскида концесионог уговора који је прузроковала РС као давалац концесије, на примјер због захтјева да ЕФТ плаћа исту надокнаду два пута, кроз надокнаду за прироодне ресурсе и кроз концесиону надокнаду”, поручују из "ЕФТ групе”.

У овој компанији закључују да "ЕФТ нема намјеру да напушта Станаре, али разматра опцију довођења партнера како би ослободили капитал за нове пројекте у РС и региону”.

"Након планираног годишњег ремонта који је обављен у мају, електрана ради у пуном капацитету и испоручује енергију по уговору гђе је цјелокупна енергија за наредних 10 година продата по фиксној цијени”, поручују из "ЕФТ групе”.



Оставите одговор