Антић: Највећи проблем Српске су демографија и медиокритетска елита

Овакву оцјену стања у Српској нисмо очекивали од неког ко је пословно везан за актуелну власт, будући да је Чедомир Антић један од аутора Историје Републике Српске. Други би пазили шта причају, како их не би мимоишао следећи ангажман.

петак, јун 23, 2017 / 07:34

Ипак, Антић је остао академски поштен, па је у интервјуу за Балкан инфо дао своје виђење проблема Републике Српске. И навео да су то демографија, економија и питање елите.

– Стварањем приватних и лошим успостављањем државних универзитета, они нису ништа учинили да поправе то стање. Не може елита која је сад на сцени да себе надиђе, она може да направи сличне себи у будућности. Када је Србија стварала свој универзитет, она није тражила најмудријег човека, па му рекла ти си сад наш најмудрији и и најпаметнији човек, него је питала како да одшколује људе да буде у рангу великих европских узора.  И Србија је 60 година стипендирала најпаметније младе људе да би дошла на ниво европских земаља. А како ти сад то да урадиш тамо (у РС) кад већ имате формиране универзитете на којима су људи којиме је Београд највеће иностранство у коме су били. Да не причамо о приватним факултетима који штанцују дипломе. И наравно, партитократска држава у којој 50 одсто људи ради у јавној управи – закључује Антић своју процјену стања, што можете погледати у видео који смо издвојили из поменутог интервјуа.



Оставите одговор