Напокон трофеј, вјечити губитници из Валенсије прваци Шпаније

Са укупним резултатом 3:1 у побједама, Валенсија је побиједила Реал у финалу шпанске кошаркашке лиге, и први пут у историји подигла пехар шампиона АЦБ лиге.

петак, јун 16, 2017 / 23:11

И одлучујућу утакмицу у Валенсији побиједили су пристојном предношћу од 11 разлике, а кључни дио утакмице била је друга четвртина. Након заостатка од једног коша, у другом периоду дошло је до потпуне демонтаже краљевског клуба. Четвртина је ријешена у корист Валенсије 29:11, што се показало као ненадокнадива предност.

Најбољи у екипи Валенсије био је Састре са 19 поена, а слиједили су Томас са 12 и Дио са 11. У серији одлични Бојан Дубљевић вечерас је дао 1 поен, али одрадио добар посао у одбрани и био најбољи скакач са 9 ухваћених лопти. У Реалу Љуљ је одскочио са 23 поена.

Великани малих такмичења

За Валенсију би могли рећи да је до сада била велика екипа малих паркета и такмичења. Од сезоне 1998/99 изграли су запажену улогу у другим по снази европским такмичењима. Два пута су губили у финалу купа Рајмунда Сапорте, једном у полуфиналу.

Након тога, од оснивања Улеб купа постају један од наусјпешнијих клубова. Славили су у првом издању такмичења 2003, а исти успјех поновили су 2010. и 2014. Ако се дода да су по два пута губили у финалу и полуфиналу, те 4 пута у четвртфиналу, види се да су увијек били у врху "друге лиге". Три пута су играли Евролигу, увијек након освајања Улеб Еврокупа. Никад нису успјели да се прогурају кроз жестоку конкуренцију домаћих екипа. Освојили су један шпански куп, и више пута запињали у олуфиналу првенства.

А није да нису играли добро. У сезони 2015/16 били су европски хит као екипа која пола сезоне није изгубила ниједан меч, ни у снажној АЦБ лиги, ни у Еврокупу. Ипак, нису изгурали до краја. Као ни ове године, када су изгубили у финалу еврокупа на свом терену, иако су у првом мечу побиједили у гостима 6 разлике. Сви су очекивали да ће и ове године остати недоречени, јер су и раније редовно губили важне мечеве који су их могли одвести на велику сцену.

Ове године су изгубили последњи меч регуларног дијела АЦБ лиге, који их је усмјерио на Барселону, и сви су видјели како ће поново сами себи загорчати живот.Међутим, прво су затворили Барселонину сезону за Заборав, потом се осветили Уникахи, а онда и Реалу у Финалу, који им је толико пута ускратио радост.

Играње у Евролиги им је омогућено раније одлуком управе такмичења (захваљујући пласману у плеј офу) али не би то било то без трофеја.



Оставите одговор