Хладно као рат: Трамп сасвим неруски поништио споразум са Кубом

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је данас поништавање споразума који су САД и Куба склопиле 2014. и у говору у Мајамију осудио "брутални" кубански режим, пренијеле су агенције. Трамп је рекао да споразум с Кубом који је склопио његов претходник Барак Обама, "не помаже Кубанцима, а богати режим". Он је обећао "бољи споразум" за Кубанце […]

петак, јун 16, 2017 / 22:04

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је данас поништавање споразума који су САД и Куба склопиле 2014. и у говору у Мајамију осудио "брутални" кубански режим, пренијеле су агенције.

Трамп је рекао да споразум с Кубом који је склопио његов претходник Барак Обама, "не помаже Кубанцима, а богати режим".

Он је обећао "бољи споразум" за Кубанце и за САД.

Трамп је осудио "патње Кубанаца дуге шест деценија" и рекао да ће "када је он предсједник САД, осуђивати злочине Кастровог режима".

"Ми знамо да се то дешава и знали смо да се то дешавало", додао је предсједник САД.

Он је позвао на ослобађање политичких затвореника на Куби и рекао да "санкције неће бити укинуте док кубански режим не ослободи све политичке затворенике" и почне да поштује права Кубанаца на слободу изражавања и окупљања. Такође, Трамп је позвао и на легализацију свих политичких партија и слободне изборе.

Трамп је рекао да је нова политика усмјерена на спрјечавање прилива новца кубанској војсци, полицији и обавјештајним службама.

Амбасаде ће остати отворене, као и могућност слијетања авиона и пристајања бродова у кубанске луке док ће путовања бити ограничена на она са "образовним циљем".



Оставите одговор