Мира Фурлан: Немам више шта да тражим у Хрватској

Мира Фурлан ће поново играти у хрватском позоришту због улоге у представи "Касандра", према истоименом роману њемачке књижевнице Кристе Волф, али је из Калифорније поручила да у Хрватској више нема шта да тражи. “Током својих недавних боравака у Хрватској схватила сам да је читав простор толико загађен сензационализмом, вулгарношћу и примитивним националистичким дискурсом који се […]

четвртак, јун 15, 2017 / 10:47

Мира Фурлан ће поново играти у хрватском позоришту због улоге у представи "Касандра", према истоименом роману њемачке књижевнице Кристе Волф, али је из Калифорније поручила да у Хрватској више нема шта да тражи.

“Током својих недавних боравака у Хрватској схватила сам да је читав простор толико загађен сензационализмом, вулгарношћу и примитивним националистичким дискурсом који се није промијенио од деведесетих кад сам отишла да сам закључила како ту, заправо, више немам шта да тражим. То је тужна помисао. Али, нажалост, истинита. А истину треба прихватити, немамо другог избора“, закључила је.

Шездесетједногодишња Мира истиче да за њен статус који је имала у бившој Југославији у Америци нико не мари.

“Америка је, као што знамо, врло затворена земља коју не занима ништа осим ње саме. Мислим да већина Американаца ни не зна гдје је тачно била Југославија. Као што не знају ни гдје су нове земље настале на том простору. Све је то за већину становништва непознаница. Не знам статистику, али огроман број њих нема ни пасош јер им никад није пало на памет да излазе из своје огромне земље. Тако да је за њих прича о неком, наводно, високом статусу у некој опскурној земљи за коју нису чули ни док је постојала, а камоли кад је престала да постоји, потпуно једна неувјерљива и мутна прича“, рекла је за портал "Азра“.

Мира додаје да је емиграција тешка дисциплина јер човек мора да промијени сопствени став и пристане на туђу слику о себи.



Оставите одговор